Виплати пенсіонерам: як змінилися видатки держбюджету-2020

Читать на русском

Верховна рада ухвалила зміни до держбюджету-2020 для формування Фонду боротьби з коронавірусом та виділення додаткових коштів на виплати пенсій і надбавок. Попередньо уряд визначив механізм проведення перерахунку пенсій, встановлення щомісячної компенсаційної виплати для пенсіонерів, старших за 80 років, та виплати одноразової грошової допомоги в сумі 1000 грн. «Слово і діло» пропонує подивитись, як змінилися видатки державного бюджету-2020 в частині виплат пенсіонерам.

Нагадаємо, постанова Кабміна від 1 квітня 2020 року регламентує підвищення пенсійних виплат та надання соціальної підтримки окремим категоріям населення. Постанова, зокрема, передбачає:

  • індексацію пенсій з 1 травня на 11 %. Середній розмір підвищення становитиме 260 грн;

  • щомісячну виплату в розмірі 500 грн пенсіонерам, старшим за 80 років, у яких розмір пенсійної виплати не перевищує 9205 грн. При цьому встановлюється, що для вказаних пенсіонерів із страховим стажем 20 років для жінок та 25 років для чоловіків пенсійна виплата не може бути менш ніж 2600 грн;

  • встановлення мінімальної пенсійної виплати на рівні 2100 грн особам, які мають тривалий страховий стаж (30 років для жінок та 35 років для чоловіків).

Крім того, у квітні буде здійснена одноразова виплата грошової допомоги в сумі 1000 гривень окремим категоріям населення:

  • пенсіонерам, розмір пенсії яких з урахуванням передбачених законодавством надбавок, підвищень, додаткових пенсій, цільової грошової допомоги, сум індексації пенсії, щомісячної компенсації у разі втрати годувальника внаслідок Чорнобильської катастрофи та інших доплат до пенсій, не перевищує 5 000 грн станом на 1 квітня 2020 року;

  • одержувачам державної соціальної допомоги особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю (крім осіб з інвалідністю з дитинства та дітей з інвалідністю, які одночасно з цією допомогою отримують пенсію у зв'язку з втратою годувальника або державну соціальну допомогу дитині померлого годувальника, передбачену Законом «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю»);

  • одержувачам державної соціальної допомоги особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю;

  • одержувачам тимчасової державної соціальної допомоги особі, що не працює та досягла загального пенсійного віку, але не набула права на пенсійну виплату.

Загалом на забезпечення виплати пенсій, надбавок та підвищень до пенсій, призначених за пенсійними програмами та дефіциту коштів Пенсійного фонду в держбюджеті було закладено 172,6 млрд грн, після внесення змін до бюджету видатки зросли до 202,3 млрд грн (+29,7 млрд грн). З них на одноразові виплати найбільш незахищеним верствам населення на час епідемії коронавірусу передбачено 10 млрд грн.

На виплати деяких видів допомоги, компенсацій, грошового забезпечення та оплати послуг окремим категоріям населення було виділено 62,6 млрд грн, але після перегляду державного кошторису ця сума скоротилася до 61,3 млрд грн (-1,3 млрд грн). З них на одноразові виплати найбільш незахищеним верствам населення на час епідемії коронавірусу виділено 0,6 млрд грн.

Раніше «Слово і діло» склало покрокову інструкцію для людей 60+ під час карантину.

Також ми писали, як держава може допомогти пенсіонерам під час епідемії коронавірусу.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: