Держбюджет-2020: як змінили, та яка модель соцдопомоги підійде українцям

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт

Зміни до держбюджету на 2020 рік, за які проголосували депутати, не фінальні. Ймовірно, перегляд кошторису ще буде. Таку точку зору в коментарі «Слово і діло» висловив голова Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков.

Політолог припустив, що до кінця року бюджет можуть ще переглянути, враховуючи, що є запаси грошей, де їх можна урізати. Наприклад, в утриманні органів влади. Експерт зауважив, що їх утримання суттєво не урізали.

Сергій Биков звернув увагу на те, що в основному упор був на зменшення дохідної частини бюджету, що, на його думку, вкрай небезпечно.

«Одна справа – давати пільги і податкові канікули, й зовсім інша – якщо при цьому не закриваються питання корупції, реальні витоки, так звані «скручування» з ПДВ. Чому уряд не прибирає ці схеми? Чому досі залишається керівник митниці, податкової на місцях? Це відкриті питання», – прокоментував політолог.

Глава Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» нагадав, що, за розрахунками ексміністра фінансів Ігоря Уманського, на 120 мільярдів на рік бюджет втрачає дохідну складову без будь-яких податкових канікул або пільг, а виключно через скрутки ПДВ.

Зміни до держбюджету-2020: на чому буде економити державаУ держбюджеті на 2020 рік передбачили більше коштів на МОЗ та МВС, при цьому витрати на антикорупційні органи й Мінкульт урізали.

У цілому, на його думку, новий бюджет набагато краще, ніж міг би бути, оскільки був ризик того, що повністю уріжуть фінансування місцевих виборів і соціальні програми.

«Цього не сталося і в складний період влада знаходить якісь кошти на соціальну підтримку людей і додаткову матеріальну допомогу, що вже непогано», – констатував експерт.

Однак політолог зауважив, що Україні краще практикувати іншу модель соціальної допомоги населення, оскільки нинішня практика роздачі грошей приховує в собі величезні ризики – гроші просто витрачають не за призначенням.

Сергій Биков зазначив, що модель, коли держава видає людям гроші, не дуже ефективна.

«Якщо Україна – соціальна держава, то потрібно найменш захищеним групам надати конкретну продукцію, яка необхідна для життя. Чому не надати продуктові набори, необхідні медикаменти замість грошей? Навіщо роздавати гроші? У людей є не дуже хороша властивість витрачати гроші не за цільовим призначенням. Держава видає соцдопомогу на закупівлю продуктів, а на практиці гроші можуть витратити на алкоголь», – пояснив експерт.

На його думку, більш виправдана практика, коли люди отримують адресно медичні препарати, продуктові набори, маски, а не гроші на маски або продукти.

«Тоді ми зможемо говорити, що Україна – соціальна держава», – прокоментував голова Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков.

«Слово і діло» проаналізувало, на чому буде економити держава через пандемію й карантин.

«Слово і діло» також проаналізувало, як зміниться фінансування регіонів.

«Слово і діло» пропонує подивитися, як тепер змінилося фінансування «Великого будівництва».

Кращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics & Maps.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: