Зміни до держбюджету-2020: на чому буде економити держава

Читать на русском

Верховна рада 13 квітня з другої спроби ухвалила зміни до державного бюджету на 2020 рік. Як зазначив прем'єр-міністр Денис Шмигаль, зміни передбачають «зміщення акцентів на забезпечення основних потреб в умовах пандемії коронавірусу». «Слово і діло» проаналізувало, на чому буде економити держава через пандемію і карантин.

Кабінет міністрів знизив доходи державного бюджету на 11% – до 967,1 млрд грн, витрати, навпаки, зросли на 6,9% – до 1,3 трлн грн. За рахунок цього дефіцит бюджету зріс на 209% – майже до 300 млрд.

Бюджет-2020: на що збільшать витрати

В оновленому бюджеті збільшено фінансування Міністерства охорони здоров'я на 13,3%. Національна служба здоров'я України також отримала на 21,8% більше коштів. Нагадаємо, що місцевим бюджетам скоротили субвенцію на розвиток системи екстреної медичної допомоги – її централізували й передали під безпосереднє управління МОЗ.

Також передбачені додаткові витрати на реалізацію програми державних гарантій медичного обслуговування населення – 87,8 млрд грн (+ 21,9%).

На 7,4% збільшили фінансування Державної судової адміністрації, на 0,2% (до 83,2 млрд) – фінансування Міністерства внутрішніх справ. Міністерство соціальної політики отримає на 6,6% більше коштів, Пенсійний фонд – на 17,2%.

Які статті бюджету урізали

Держава не буде цьогоріч фінансувати заходи з будівництва прикордонних інспекційних постів і поліпшення доступу сільськогосподарських підприємств до експортних ринків, на це було закладено 75 млн грн. Також не буде фінансуватися Фонд президента щодо підтримки освіти, науки і спорту (500 млн грн), підтримка пріоритетних напрямів наукових досліджень (400 млн грн), Фонд розвитку закладів вищої освіти (250 млн грн).

Майже на половину скорочено фінансування Міністерства культури та інформаційної політики. Більш ніж на 80% скоротили фінансування будівництва об'єктів державного значення у сфері культури.

Апарат Верховної ради, Державне управління справами, Офіс генерального прокурора, Вищий антикорупційний суд і Кабінет міністрів теж отримають менше грошей з бюджету. Фінансування земельної реформи скорочено на 33%, надання пільгових довгострокових кредитів для здобуття вищої освіти – на 94%, виплата пільг і субсидій – на 17,3%.

Крім того, скорочено бюджетне фінансування Центральної виборчої комісії та антикорупційних органів України.

На виконавчу владу в областях виділили більше грошей

Згідно з ухваленими змінами до бюджету для всіх областей збільшили фінансування виконавчої влади.

Рівненська обласна адміністрація отримає на 16,8% більше коштів з бюджету, Харківська ОДА – на 15,8%, Волинська – на 14,8%, Вінницька – на 14,5%. Незначно скоротили лише фінансування Луганської обладміністрації – на 0,04%.

Нагадаємо, раніше «Слово і діло» проаналізувало, як зміниться фінансування регіонів України.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: