Суд відмовив САП у заочному арешті Бахматюка

Читать на русском
Антикорупційний суд відмовив детективу та прокурору в застосуванні до аграрного олігарха заочне взяття під варту.
Олег Бахматюк

Вищий антикорупційний суд відмовив Національному антикорупційному бюро та Спеціалізованій антикорупційній прокуратурі у заочному взятті під варту аграрного олігарха Олега Бахматюка.

Таке рішення 15 квітня ухвалив ВАКС, повідомило журналісту «Слово і діло» джерело в органах правопорядку.

За словами співрозмовника, також суд відмовився заочно заарештувати сестру Бахматюка, колишню голову наглядової ради ВіЕйБі банку Наталю Василюк. Наразі причини таких рішень невідомі.

Раніше, сьогодні 6 квітня Бахматюк зробив звернення до Венедіктової, в якому просив генпрокурорку втрутитися в розслідування НАБУ про ВіЕйБі банк. Після чого генпрокурорка звернулася до САП з вимогою передати їй матеріали справи. Частково САП передала їй деякі документи.

Нагадаємо, голова Служби безпеки України Іван Баканов просив генпрокурорку забрати у НАБУ справи Бахматюка і передати для розслідування їхнім слідчим.

Як відомо, НАБУ повідомило про підозру Бахматюку. Також його оголосили в розшук. Слідство з'ясувало, що в жовтні 2014 року ВіЕйБі банк, віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Хоча ВіЕйБі банк не подав всіх необхідних для цього документів (як програму фінансового оздоровлення банку, спрямовану на вирішення впродовж терміну користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, дохідності, рентабельності тощо), правління Нацбанку, всупереч вимогам законодавства, надало позитивну відповідь.

При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу НБУ, завищили майже в 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку. Експертиза під час досудового розслідування встановила, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн грн попри 1,8 млрд грн, заявлених ВіЕйБі банком. Тим не менше, знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, службові особи НБУ надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту ВіЕйБі банку. Це на додачу до раніше вже отриманих від Нацбанку та не повернутих 3 млрд грн кредитів.

За 40 днів по тому, у листопаді 2014 року, НБУ визнав ВіЕйБі банк неплатоспроможним. Стабілізаційний кредит у 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ терміном на два роки, ВіЕйБі банк не повернув.

Водночас адвокати Бахматюка стверджують, що дві інші офіційні експертизи підтвердили правомірність оцінки заставного майна ВіЕйБі банку. А обставини отримання третьої, яку використовує НАБУ, встановлюють слідчі Державного бюро розслідувань за фактом складання можливого завідомо неправдивого висновку експертом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: