Справа ВіЕйБі банку: суд відмовив адвокатам Бахматюка в поновленні слідства

Читать на русском
Антикорупційний суд відмовив адвокатам аграрного олігарха в оскарженні постанови про зупинку розслідування його справи.
Олег Бахматюк

Суд відмовив адвокатам власника ВіЕйБі банку олігарха Олега Бахматюка в поновленні розслідування в кримінальному провадженні за підозрою його в організації заволодіння 1,2 млрд грн рефінансування Національного банку України.

Таке рішення 2 березня ухвалив Вищий антикорупційний суд, повідомляє «Слово і Діло».

САП і НАБУ виділили матеріали щодо олігарха Бахматюка. У цьому виділеному провадженні прокурор САП виніс постанову про зупинення слідства у зв'язку з оголошенням у розшук. Адвокат олігарха подав скаргу на цю постанову, проте суд відмовив у задоволенні.

Як відомо, НАБУ повідомило про підозру Бахматюку. Слідство з'ясувало, що в жовтні 2014 року ВіЕйБі банк, віднесений до категорії проблемних банків, звернувся до НБУ з клопотанням надати йому стабілізаційний кредит під заставу нерухомого майна. Хоча ВіЕйБі банк не подав всіх необхідних для цього документів (як програму фінансового оздоровлення банку, спрямовану на вирішення впродовж терміну користування стабілізаційним кредитом проблем ліквідності, поліпшення структури активів, дохідності, рентабельності тощо), правління Нацбанку, всупереч вимогам законодавства, надало позитивну відповідь.

При цьому вартість нерухомості, переданої в заставу НБУ, завищили майже в 25 разів шляхом складення підроблених звітів про оцінку. Експертиза під час досудового розслідування встановила, що реальна вартість заставленої нерухомості становить 72,62 млн грн попри 1,8 млрд грн, заявлених ВіЕйБі банком. Тим не менше, знаючи про завищену вартість заставного майна та відсутність усіх необхідних документів, службові особи НБУ надали 1,2 млрд грн стабілізаційного кредиту ВіЕйБі банку. Це на додачу до раніше вже отриманих від Нацбанку та не повернутих 3 млрд грн кредитів.

За 40 днів по тому, у листопаді 2014 року, НБУ визнав ВіЕйБі банк неплатоспроможним. Стабілізаційний кредит у 1,2 млрд грн, отриманий від НБУ терміном на два роки, ВіЕйБі банк не повернув.

Нагадаємо, НАБУ оголосило Бахматюка в розшук. Також у розшук оголосили Мальцева і Василюк.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: