Великдень-2020: хто нестиме відповідальність у разі сплеску коронавірусу

Читать на русском
Віталій Баладиректор Агентства моделювання ситуацій

Напередодні святкування Великодня влада закликає українців залишатися вдома через пандемію COVID-19 та обмеження масових заходів. Однак, у Вербну неділю по всій країні спостерігалися скупчення вірян біля стін храмів та соборів, незважаючи на те, що більшість релігійних установ не проводили відкриті служби. «Слово і діло» звернулося по коментар до політолога, директора Агентства моделювання ситуацій Віталія Бали. Експерт зауважив, що відповідальність за поведінку вірян передусім несуть церкви.

Віталій Бала наголосив, що церковні служителі мають відповідально оцінювати ситуацію з епідемією та закликати вірян святкувати вдома. За словами політолога, церковні діячі мають скористатися своїм авторитетом задля здоров'я людей.

«Треба проконтролювати кожну церкву, яка вирішить святкувати цей день (Великдень – ред.), поставити там патруль чи якось вирішити ці питання. Це обов'язково треба робити, бо інакше будемо мати незрозумілий пік (захворювання на коронавірус – ред.)», – сказав Бала.

Він підкреслив, що служба у Ватикані під час католицького Великодня, який відзначався в неділю, проходила онлайн і Папа Римський Франциск звертався до вірян онлайн для того, щоб запобігти масовим скупченням під час епідемії.

На Великдень богослужіння проведуть онлайн. Крайність чи неминучість?Святкове богослужіння на Великдень не будуть забороняти через карантин. Однак людей закликають залишитися вдома та дивитися трансляцію онлайн.

«Вперше в історії урочистості до католицького Великодня пройшли без присутності вірян. Коли ми говоримо про церкву, як про релігійний інститут, і коли патріарх пояснює, що треба, а що не треба робити, то до цього прислухаються. Ми маємо (в Україні – ред.), на жаль, неприродно нав'язану свого часу церкву – московську. Ми всі бачили й чули, які заяви вони робили (під час епідемії – ред.). Це насправді дурість або свідомі дії, які направлені на те, що в країні ставало тільки гірше. Бо всі, і нетрадиційні церкви зберегли здоровий глузд», – додав Віталій Бала.

Політолог уточнив, що церква, як юридична особа, повинна нести відповідальність за результати своєї діяльності.

«Тому в цій ситуації, коли посилаються на те, що церква відокремлена від держави, ті, кому це вигідно, – в це треба вносити зміни, бо не може бути відокремленою від держави установа, яку відвідують громадяни. Це має бути чітко прописано, що держава, наприклад, не вмішується в призначення, але всі інші питання мають бути вирішені», – сказав директор Агентства моделювання ситуацій Віталій Бала.

Нагадаємо, президент Володимир Зеленський закликав українців святкувати Великдень вдома, глав усіх церков – організувати богослужіння без присутності вірян.

Раніше Кабінет міністрів заборонив проводити масові заходи на Великдень. Крім того, богослужіння під час свят пройдуть цьогоріч онлайн.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: