Великдень-2020: чи очікувати черги біля храмів

Читать на русском
Сергій Биковполітичний експерт

Виходячи із загрози пандемії коронавірусу президент Володимир Зеленський закликав глав церков усіх конфесій проводити богослужіння без присутності вірян, щоб не створювати скупчення людей. Також глава Православної церкви України митрополит Епіфаній звернувся до українців і закликав залишатися вдома в період великодніх свят. Однак святкування Вербної неділі показало, що не всі готові прислухатися до рекомендацій. Наприклад, храм Вознесіння Господнього, який розташований у місті Вишневе Київської області, був відкритий і працював у звичайному режимі. Володимирський собор у Києві також працював у звичайному режимі. Щоправда, перед входом було попередження, що відстань між відвідувачами повинна бути не меншою за два метри, а також потрібно надіти захисну маску. У коментарі «Слово і діло» глава Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» Сергій Биков не виключив, що в Україні на Великдень-2020 біля храмів можна буде побачити величезну кількість прихожан. Після цього епідемія набере обертів.

«Українці звикли на Великдень ходити на службу, прийняти нову дійсність для багатьох складно. Але відвідування храму може бути небезпечно для життя. Своєю недбалістю, безвідповідальністю й байдужістю до здоров'я і життя ближнього ми не повинні наближати ту саму мить падіння душі й відвідувати храм у період гострого карантину, пандемії», – поділився думками політолог.

Експерт висловив здивування щодо поведінки деяких священнослужителів, які ігнорують рекомендації або вдають, що їх це не стосується й проводять служби та обряд причастя з одного посуду.

Релігія і пандемія: як церква в Україні реагує на коронавірусПЦУ і УГКЦ готові надати свої приміщення для хворих на коронавірус, а Ватикан – проводити богослужіння онлайн.

«Часом складається враження, що замість того, щоб священнослужителі допомагали людям, деякі представники церкви тільки сприяють поширенню вірусу тим, що ігнорують заборони влади», – додав Биков.

Глава Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт» припустив, що наприкінці в квітня варто очікувати нову хвилю епідемії та збільшення захворюваності на коронавірус у кілька разів.

«Після великодніх свят можна очікувати новий спалах епідемії», – застеріг експерт.

Сергій Биков звернув увагу на те, що всі світові релігійні святині закриті: Храм Господній, священні міста Мекка і Медіна, Ватикан. Священнослужителі в усьому світі ставляться відповідально до боротьби з пандемією і тільки в Україні чомусь ми бачимо інциденти, коли служителі церкви не переводять службу в онлайн-режим, зауважив він.

«У Києві та великих містах ставляться якось недбало до розпоряджень влади. Потрібно, щоб Нацполіція і Нацгвардія в посиленому режимі контролювала роботу культових організацій, щоб вони не проводили масових заходів. Наявність ряси священика – не індульгенція від штрафу за порушення карантину», – резюмував глава Інституту публічної політики та консалтингу «Інполіт».

Нагадаємо, раніше правоохоронці виписали три адміністративних штрафи священнослужителям, які допустили скупчення людей у храмах Вербної неділі.

Мер Києва Віталій Кличко заявив, що домовився з представниками церков про перенесення традиційного поминального тижня після Пасхи на час, коли карантин буде ослаблений.

Раніше в коментарі порталу економіст розповів, як зміниться вартість великоднього кошика.

«Слово і діло» також писало, як церква в Україні реагує на коронавірус.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: