Кредитні канікули оголосили вже близько 30 банків – НБУ

Читать на русском

Кредитні канікули до кінця карантину (відстрочка платежів за відсотками кредитів) запровадили вже близько трьох десятків українських банків.

В Україні вже майже 30 банків публічно оголосили, що будуть надавати відстрочку за відсотками кредитів своїм клієнтам у зв'язку з карантином.

Про це повідомила пресслужба Національного банку у вівторок, 14 квітня, у Facebook. Зокрема, в НБУ вирішили підбити підсумки першого місяця карантину.

«Банки продовжують оголошувати кредитні канікули для своїх позичальників під час карантину. Про можливості реструктуризації кредитів публічно оголосили вже майже три десятки банків», – йдеться в повідомленні.

Кредитні канікули: кому і на яких умовах банки можуть піти назустріч на час карантинуБанкам заборонено нараховувати штрафи та пеню на період карантину. Також частина кредиторів може навіть дистанційно отримати пільговий режим з виплати кредиту.

У НБУ нагадали, що пільговий режим кредитування передбачає не припинення виплати відсотків, а тільки їх відтермінування на час карантину.

Тобто банки можуть звільнити клієнтів від повернення основної суми кредиту на час карантину (сам термін виплати кредиту продовжується).

При цьому банки не припиняють нараховувати відсотки. Однак сплатити їх можна буде вже після карантину. Штрафи та пені на період карантину заборонені законом, зазначили в Нацбанку.

Порядок надання кредитних канікул буде залежати від конкретних випадків і домовленостей клієнта з банком. Реструктуризації підлягають кредити, які без прострочень обслуговувалися позичальниками до 1 березня 2020 року.

Пільговий режим за кредитом можуть отримати громадяни й компанії, які мають фінансові труднощі через карантин, хто повністю або частково втратив прибуток і роботу, додали в пресслужбі.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що кредитні канікули оголосив ПриватБанк.

Після двох тижнів карантину Кабмін дозволив відновити роботу ломбардам і кредитним спілкам.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: