Під час карантину активізувалися телефонні шахраї – НБУ

Читать на русском
В Україні під час карантину активізувалися телефонні шахраї, які розсилають повідомлення про фейкові виплати і просять особисті дані.

У Нацбанку попередили українців про шахраїв, які активізувалися під час карантину. Зловмисники розсилають смс про фейкову державну допомогу.

Про це повідомила пресслужба НБУ в середу, 8 квітня.

Як заявили в Нацбанку, шахраї масово розсилають СМС-повідомлення від імені банків з пропозицією отримати нібито «державну допомогу». При цьому вони вимагають повідомити номер банківської карти, термін її дії та іншу інформацію.

Виплата «карантинної тисячі»: як держава може допомогти пенсіонерамКарантин в Україні запровадили з 12 березня, і в уряді відразу ж пообіцяли матеріальну допомогу найбільш малозабезпеченій категорії українців – пенсіонерам.

«Зміст таких повідомлень може дещо відрізнятися, однак їх мета одна - отримання персональних відомостей про громадян і їх платіжні картки», - відзначили в НБУ.

В НБУ закликали українців не відповідати на такі повідомлення, не дзвонити за вказаними номерами; не переходити за посиланнями, які містяться в таких повідомленнях; не повідомляти і не пересилати нікому свої персональні дані, термін дії платіжної картки і код безпеки CVC (три цифри на звороті картки).

У НБУ нагадали, що працівники банків не мають права і повноважень запитувати персональні дані, ПІН-коди до карт і будь-яку іншу інформацію щодо ваших рахунків.   «У разі нарахування будь-яких пенсійних, соціальних або інших державних виплат (зокрема одноразової допомоги в розмірі 1000 грн) банки не дзвонять клієнтам, не пишуть СМС-повідомлень, не питають номер платіжної картки, термін її дії та інші персональні дані», - додали в НБУ.

Нагадаємо, про доплату пенсіонерам по 1000 і 500 гривень докладно розповіли в Пенсійному фонді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: