МВФ та виплати за боргами: чи є передумови для дефолту в Україні

Читать на русском
Ярослав Жалілоекономіст

Без допомоги МВФ в Україні не можна виключати дефолту, але в такому сценарії не зацікавлений ніхто. Таку точку зору в коментарі «Слово і діло» озвучив президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

Фахівець зауважив, що останнім часом дедалі частіше говорять про дефолт і проблема дійсно досить суттєва. Економіст нагадав заяву прем'єр-міністра про те, що без підтримки міжнародних фінансових організацій для того, щоб погасити зовнішні і внутрішні борги, Україні доведеться просто впасти в прірву дефолту.

«Україна має зобов'язання за боргами, які потрібно виплатити в поточному році. При цьому проблема пов'язана з тим, щоб отримати рефінансування наших боргів, оскільки всі фінансові ринки перебувають у депресії. До того ж, будуть труднощі з отриманням валютних ресурсів», – констатував економіст.

Наслідки світових фінансово-економічних кризСвітова економічна криза близько, вважають у МВФ і Світовому банку. Слово і Діло пропонує подивитися, які кризи вже пережив світ.

Ярослав Жаліло спрогнозував, що Україні буде важко отримати валютні ресурси, тому що глобальна економіка в депресії.

Він зазначив, що в сукупності всіх факторів на сьогоднішній день виходить так, що можливостей профінансувати наші фінансові зобов'язання дуже мало.

За його словами, якщо Україна не отримає допомоги від МВФ, то дефолт має бути.

З іншого боку, як зауважив економіст, Україна з великою ймовірністю отримає підтримку з боку Міжнародного валютного фонду, бо ніхто не зацікавлений у дефолті нашої країни, в тому числі ті самі міжнародні фінансові організації.

Як показував досвід, коли в Україні ситуація була критичною, гроші завжди десь знаходили, щоб допомогти уникнути дефолту, підкреслив економіст.

«Однак потрібно розуміти, що просто зловживати і експлуатувати таким статусом, Україні не потрібно. Країна повинна дієвим шляхом рухатися до того, щоб ризик дефолту усунути свідомо, а не на підставі певного шантажу глобальних фінансових структур», – підсумував президент Центру антикризових досліджень Ярослав Жаліло.

Нагадаємо, у Національному банку повідомили, що не розглядають варіант відмови України від виплати за зобов'язаннями.

«Слово і діло» пропонує подивитися, як отримання коштів від МВФ впливало на нашу економіку.

«Слово і діло» розібралося, як змінювався курс гривні на момент падіння провідних біржових індексів на світовому фондовому ринку.

Також «Слово і діло» пропонує подивитися, які кризи вже пережила світова економіка.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: