НАБУ і САП заочно повідомили про підозру ексдиректору ДП «УкрДІАП»

Читать на русском
Антикорупційні органи правопорядку повідомили про підозру колишньому очільника державного Інституту азотної промисловості.

Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура заочно повідомили про підозру колишньому директору державного підприємства «Український державний науково-дослідний і проектний інститут азотної промисловості та продуктів органічного синтезу» (Інститут азотної промисловості, УкрДІАП) у розтраті 67,3 млн грн.

Про це йдеться в заяві пресслужби САП.

За інформацією журналіста «Слово і діло», про підозру повідомили Олександру Барабашу.

«3 квітня за процесуального керівництва прокурорів САП детективами НАБУ повідомлено про підозру колишньому директору державного підприємства «Український державний науково-дослідний і проектний інститут азотної промисловості і продуктів органічного синтезу» (ДП «УкрДІАП») у розтраті 67,3 млн грн», – повідомляють у прокуратурі.

У САП додали, що колишній очільник державного інституту перебуває за межами України та його місцезнаходження невідоме, тому йому вручили повідомлення про підозру заочно. Наразі вирішується питання про оголошення його в розшук.

Детективи і прокурори встановили, що протягом 2013 - 2015 років директор державного інституту уклав 13 зовнішньо-економічних договорів на придбання товарів та послуг із 9 офшорними компаніями. Відповідно до зазначених контрактів інститут здійснював попередню 100% оплату на розрахункові рахунки цих компаній, проте фактично товари до ДП «УкрДІАП» не поставлялися і роботи за цими контрактами не виконувалися.

У подальшому, з метою приховати злочинну діяльність з розтрати коштів державного підприємства використовувались фіктивні документи про нібито залучення іноземних компаній до робити над проєктами інституту. Однак, як з'ясувалось під час розслідування працівники «УкрДІАП» самостійно працювали над проектними роботами інституту і будь-яких консультацій, послуг чи допомоги їм від іноземних компаній не надходило. Таким чином укладення директором «УкрДІАП» вказаних контрактів не мало ділової та економічної мети, а слугувало лише способом вчинення злочинів.

За даними «Слово і діло», у справі фігурували такі компанії: FUKUYAMA INVEST LP, EUROPE INTER CORP LP, UNITED CAPITAL LP, ELITE HOUSE LLP, CORPORATIVE CENTRE LLP, PENNINGTON CONSULTING SA, FIARAY COMPANY SA і CRUMLIN CORPORATION SA. У вказаних фірм планувалася нібито купівля насосів, 16 iMac, фільтрів та інших товарів, які не постачалися. Одержанні офшорами кошти були виведені на рахунки інших офшорних фірм.

Нагадаємо, НАБУ надіслало до Шотландії запит у справі Інституту азотної промисловості. Раніше Бюро вирішило вивчити рух коштів УкрДІАП. Також детективи відправили запит про міжнародну допомогу до Естонії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: