НАБУ розслідує розкрадання $7,5 мільйонів Інституту азотної промисловості

Читать на русском
В Антикорупційному бюро знайшли сумнівні контракти ще одного українського інституту, які не були виконані.

Детективи НАБУ розслідують кримінальне провадження про можливе розкрадання понад 7,5 мільйонів доларів державного підприємства «Український державний науково-дослідний і проектний інститут азотної промисловості та продуктів органічного синтезу» (Інститут азотної промисловості, УкрДІАП) через сумнівні контракти.

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Зазначається, що в період із 2012 до 2015 року Інститут азотної промисловості уклав низку домовленостей з офшорними компаніями про придбання товарів і виконання робіт на загальну суму понад 7,5 мільйонів доларів. За зазначеними контрактами держпідприємство робило 100% передоплату на рахунки офшорних компаніях в естонському та латвійському банках, однак самі контракти фактично не були виконані.

Так, наприклад, колишній директор Інституту азотної промисловості Олександр Барабаш уклав 17 контрактів з офшорними компаніями у Великій Британії та Уругваї про постачання насосів, 16 iMac, фільтрів тощо, які не виконали. За інформацією детективів, з метою приховування цієї інформації зовнішньоекономічні фінансові операції за частиною цих контрактів були зняті з контролю шляхом заліку однорідних вимог за спеціально розробленими фіктивними договорами.

У зв'язку з цим детективи просили суд надати доступ до рахунків Інституту азотної промисловості в Альфа-банку та Актабанку. Суддя клопотання задовольнив.

Нагадаємо, НАБУ розслідує можливу брехню в декларації мера Одеси Геннадія Труханова.

Раніше Бюро почало розслідувати нову справу щодо ДТЕК.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: