НАБУ надіслало запит до Естонії у справі Інституту азотної промисловості

Читать на русском
У Національному бюро звернулися до Естонії у справі розкрадання коштів Інституту азотної промисловості.

Детективи Національного антикорупційного бюро направили запит про міжнародну правову допомогу в Естонію в межах кримінального провадження про розкрадання 7,5 мільйонів доларів Українського державного науково-дослідного і проектного інституту азотної промисловості і продуктів органічного синтезу.

Про це йдеться в рішенні Солом'янського районного суду міста Києва, повідомляє «Слово і Діло».

Як відомо, в період з 2012 до 2015 року Інститут азотної промисловості уклав низку домовленостей з офшорними компаніями FUKUYAMA INVEST LP, EUROPE INTER CORP LP, UNITED CAPITAL LP, ELITE HOUSE LLP, CORPORATIVE CENTRE LLP, PENNINGTON CONSULTING SA, FIARAY COMPANY SA і CRUMLIN CORPORATION SA про придбання товарів і виконання робіт на загальну суму понад 7,5 мільйонів доларів. За зазначеними контрактами держпідприємство робило 100% передоплату на рахунки офшорних компаній в естонському та латвійському банках, однак самі контракти фактично не були виконані.

Так, наприклад, колишній директор УкрДІАП Олександр Барабаш уклав 17 контрактів з офшорними компаніями у Великій Британії та Уругваї про постачання насосів, 16 iMac, фільтрів тощо, які не виконали. За інформацією детективів, з метою приховування цієї інформації зовнішньоекономічні фінансові операції в частині цих контрактів були зняті з контролю шляхом заліку однорідних вимог за спеціально розробленими фіктивними договорами.

Детективи НАБУ встановили, що офшорна фірма FUKUYAMA INVEST LP отримані гроші від УкрДІАП в подальшому були виведені на рахунки інших нерезидентів і фізичних осіб: $318,3 тисяч на рахунок невідомої фізособи; $100,3 тис. і 19,2 тис. євро – IMPORTA VENTURES LP; $193,3 тис. – VERNEER LLP і $2,77 млн ​​– UNITED CAPITAL L.P. Після цього $2,94 млн було перераховано на рахунок ASTROCOM ENTERPRISES LIMITED.

Також EUROPE INTER CORP LP перерахувала отримані від УкрДІАП $91,6 тис. на рахунок VERNEER LLP. Своєю чергою ELITE HOUSE LLP отримані від Інституту $5,9 млн перерахувала на рахунок ASTROCOM ENTERPRISES LIMITED; $49,8 тис. – на рахунок HORTON PRICE LTD і $2,55 млн – GREENFIELD INDUSTRIES LIMITED.

Крім того, FIARAY COMPANY SA отримані від УкрДІАП $2 млн перерахувала ASTROCOM ENTERPRISES LIMITED, а CRUMLIN CORPORATIJN SA відправила ASTROCOM ENTERPRISES LIMITED $485 тис. Всі вказані транзакції відбувалися з рахунків і на рахунки фірм в естонському банку Versobank AS.

У зв'язку з цим детективи направили запит до Естонії з метою отримати виписки про рух коштів.

У Національному бюро також з'ясували, що ASTROCOM ENTERPRISES LIMITED мав відкритий рахунок в українському Актабанку. Дані про ASTROCOM ENTERPRISES LIMITED були передані Актабанком до Національного депозитарію. У зв'язку з цим детективи отримали доступ до документів Нацдепозитарію щодо фірми ASTROCOM ENTERPRISES LIMITED.

Нагадаємо, НАБУ надіслало до Шотландії запит у справі Інституту азотної промисловості. Раніше Бюро вирішило вивчити рух коштів УкрДІАП.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: