Релігія і пандемія: як церква в Україні реагує на коронавірус

Читать на русском
ПЦУ і УГКЦ готові надати свої приміщення для хворих на коронавірус, а Ватикан – проводити богослужіння онлайн.

Поширення коронавірусу в Україні змусило всіх вжити безпрецедентних заходів безпеки. Обмеження торкнулися навіть тієї сфери, яка не регулюється державою, – релігії. В умовах пандемії масове відвідування храмів, цілування ікон і причастя – дуже небезпечні заходи. «Слово і діло» пропонує подивитися, як церква в Україні реагує на коронавірус.

Православна церква України

У середині березня Православна церква України заборонила проводити богослужіння з прихожанами – у храмі можуть бути присутніми тільки священники і служителі церкви. «Під час проведення таких богослужінь миряни можуть брати участь у спільній молитві, використовуючи можливості віддаленого зв'язку», – заявили в ПЦУ.

При цьому ПЦУ наполягає, що богослужіння не можуть бути повністю зупинені, а храми повинні залишатися доступними для особистого відвідування вірянами, з дотриманням норм карантину.

Також Єпіфаній заявив, що Православна церква України в разі потреби надасть приміщення для розміщення хворих на коронавірус. «Церква завжди зі своїм народом, навіть у найскладніші часи. Приміщення, які є в моєму розпорядженні як митрополита, при необхідності будуть надані для прийому хворих. Тому найближчими днями вони будуть підготовлені, щоб у разі необхідності прийняти тих, хто потребує обстеження або лікування. Так ми будемо робити скрізь, де є можливість і потреба, в єпархіях по всій Україні», – повідомив він.

20 березня в ПЦУ повідомили, що почали виготовляти антисептики, першу партію вже віддали для найбільш вразливих категорій населення. Антисептики виготовляються за рецептурою Всесвітньої організації охорони здоров'я (етанол, перекис водню і гліцерин).

Держава готує проєкт «Великдень вдома»: що з цього вийдеПрезидент анонсував проєкт Великдень вдома, суть якого полягає в тому, щоб забезпечити людей можливістю відсвяткувати торжество без скупчення людей у церквах.

Ближче до 13 березня Православна церква України проведе засідання синоду, щоб вирішити, як святкувати Великдень в умовах карантину. Нагадаємо, президент Володимир Зеленський повідомив про підготовку проєкту «Великдень вдома», який допоможе відсвяткувати свято вдома, не створюючи натовпи у храмах.

А ось у почесного патріарха Православної церкви України Філарета інша думка щодо коронавірусу: він вважає однією з основних причин пандемії одностатеві шлюби. «Епідемія – це кара Божа за гріхи людей. А ми думаємо, як звільнитися від цієї епідемії, і правильно роблять уряди всіх держав, зокрема нашої, що вживають заходів обережності. Але причина коронавірусу – це гріховність людства. У чому особливість гріха полягає? Відкрито добро не захищають, а захищають зло, і не тільки захищають, а його поширюють. Я маю на увазі насамперед одностатеві шлюби», – заявив він.

Українська греко-католицька церква

Українська греко-католицька церква також заявила про готовність надати в разі необхідності всі свої храми під шпиталі для хворих на коронавірус. «Як за часів Майдану, коли греко-католицькі храми та монастирі відчинилися і перетворилися в лікарні, на підпільні шпиталі, так, якщо буде потрібно, весь церковний простір стане шпиталями, де ми будемо разом із вами рятувати людські життя», – заявив глава УГКЦ Святослав.

На початку березня, коли коронавірус почала поширюватися Україною, УГКЦ дозволила своїм парафіянам не цілувати ікони, а також не ходити на богослужіння: «Можна використовувати трансляції богослужінь за допомогою сучасних засобів комунікації. Заохочуємо священників відповідати на прохання вірян приділяти їм таїнства сповіді і причастя вдома, особливо коли йдеться про хворих осіб». Крім того, глава УГКЦ застеріг від негативного ставлення до інфікованих коронавірусом або тих, хто в кого підозрюють хворобу.

Що стосується святкування Великодня, в Українській греко-католицькій церкві також закликали молитися онлайн, а служби проводити на вулиці.

УПЦ Московського патріархату

Українська православна церква Московського Патріархату теж підготує приміщення для можливого прийому хворих на коронавірус «у разі критичного погіршення ситуації, коли медичні установи будуть не в змозі шпиталізувати всіх інфікованих». Храми УПЦ МП будуть відкриті для відвідувань.

Крім того, всі єпархії УПЦ МП благословили на участь у заходах із протидії поширенню коронавірусу. Пріоритетний напрям – придбання, пошиття та безкоштовне розповсюдження медичних масок.

Великдень під час карантину: чи залишаться українці вдомаВ Україні продовжили карантин до 24 квітня. Отже, одне з найважливіших релігійних свят року – Великдень, який випадає на 19 квітня, – пройде в умовах тотальних обмежень і застережень.

У регіонах відбуваються трохи дивні речі. У Вінниці на початку березня, коли коронавірус вже почав поширюватися Україною, Московський патріархат організував хресну ходу проти коронавірусу, на яку зібралися кілька тисяч осіб.

20 березня в Одесі священники УПЦ Московського патріархату об'їхали місто на мікроавтобусі для позбавлення України від коронавірусу. У Бердянську Запорізької області священники УПЦ МП поливали вулиці святою водою, щоб прогнати вірус. А в Запоріжжі священники УПЦ МП облетіли місто вертольотом, читаючи молитву про порятунок від хвороби.

Як реагують світові релігії

Ватикан ще в минулому місяці закрив для туристів площу і собор Святого Петра, а також Сикстинську капелу. Папа Римський Франциск 8 березня порушив традицію і провів свою проповідь не перед площею, а через онлайн-трансляцію.

Крім того, до 12 квітня загальні аудієнції Папи Римського, недільні і великодні богослужіння відбуватимуться в режимі онлайн. Але, напевно, через ситуацію з коронавірусом у всій Італії, ці заходи продовжать. Також у Ватикані видали указ, відповідно до якого віряни (зокрема хворі на коронавірус і медичні працівники) можуть отримувати віддалену індульгенцію. Для цього достатньо дивитися онлайн-трансляції меси, а також самостійно читати відповідні молитви.

В Ізраїлі заборонили групові молитви в публічних місцях, у тому числі під відкритим небом. Виняток тільки для Стіни Плачу: там молитва буде проводитися тричі на добу за участю десяти осіб. Як на Великдень буде проходити церемонія сходження Благодатного вогню, поки невідомо.

Саудівська Аравія закликала мусульман цьогоріч відкласти традиційне паломництво до Мекки. Зараз через коронавірус всі мечеті в країні, крім Аль-Харам в Мецці, закриті для вірян. У Росії патріарх Кирило закликав вірян утриматися від відвідування храмів і молитися вдома.

Олександра Худякова, спеціально для «Слово і діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: