Держава готує проєкт «Великдень вдома»: що з цього вийде

Читать на русском
Андрій Дудаполітолог

Карантин в Україні продовжили до 24 квітня і тепер під нього потрапляє Великдень – найважливіший християнське свято, яке Україна буде відзначати 19 квітня. Президент уже анонсував проєкт «Великдень вдома», суть якого полягає в тому, щоб забезпечити людей можливістю відсвяткувати урочистості без скупчення людей у церквах. Водночас багато парафіян у мережі заявляють, що все одно прийдуть до храму, хоч влада і повідомила, що 19 квітня там чергуватимуть патрульні. У коментарі «Слово і Діло» політолог Андрій Дуда не виключив, що проблема з дисципліною громадян може бути, тим більше, що й деякі церкви досить легковажно реагують. Однак, на його думку, незважаючи на пандемію, немає нічого страшного, якщо богослужіння цьогоріч проведуть без вірян і транслюватимуться по телеканалах, наприклад.

Експерт переконаний, потрібно стежити за виконанням законів, які ухвалені та встановлюють відповідальність за порушення правил щодо карантину. Ну і безумовно, має бути усвідомлення у громадян, влади і конфесій щодо необхідності дотримання самодисципліни.

Експерт акцентував увагу на тому, що на сьогоднішній день особливо ніяких заходів за тим, як дотримується закон, немає, зокрема з боку Національної поліції. Він зазначив, що церковне питання дуже тонке. Однак ситуація вже вимагає певних дій із боку правоохоронних органів у тому числі.

Коронавірус у світі: як змінилася робота органів влади та міжнародних організаційЧерез пандемію коронавірусу органи влади в різних країнах і міжнародні організації теж змушені йти на карантин.

Експерт звернув увагу на позицію Російської православної церкви в Україні, де вирішили, що молитися і ходити в храм – це важливіше за карантин, а також закликали це всіх робити.

Він нагадав слова митрополита Павла про те, що «не такий страшний коронавірус, як гріх» і його заклик до всіх йти молитися, постити, причащатися і причащати дітей.

Політолог підкреслив, що при цьому вже є факт зараження в Почаївській Лаврі громадян Молдови, які були на службі.

«Однозначно, проти священників потрібно складати протоколи в такому разі, штрафувати», – зауважив Андрій Дуда.

На його думку, через пандемію церква повинна скасувати будь-які заходи, пов'язані з масовою участю людей на Великодній період. Він додав, що УГКЦ і ПЦУ вже адекватно відреагували на ситуацію.

«Незважаючи на те, що Україна вперше відзначатиме Великдень у такому форматі, для нас абсолютно нормальна практика богослужінь за відсутності людей. У нас не було пандемії, але була заборона на проведення богослужінь та переслідування людей, які беруть участь у богослужіннях. Деякі покоління пам'ятають досвід Радянського союзу – урочистості серйозно пресували. Тоді активно використовували іншу форму: люди слухали богослужіння, які транслювали по радіо. Тому не можна сказати, що це абсолютно нова форма. Дистанційний формат під час «холодної війни» активно використовувався в СРСР. Все буде нормально, якщо пояснювати та контролювати ситуацію», – прокоментував Андрій Дуда.

Насамкінець політолог додав, що незважаючи на пандемію і всі ризики, пов'язані з коронавірусом, буде абсолютно нормально, якщо церкви, ухвалять подібне рішення щодо богослужінь.

Нагадаємо, храми залишаються доступними для відвідування, але щонайбільше десять осіб одночасно. Також предстоятель ПЦУ Епіфаній повідомив, що храми готуються до прийому інфікованих коронавірусом. Будуть створені умови для обстеження або лікування.

Раніше «Слово і Діло» розібралося, що таке форс-мажорні обставини і коли вони настають.

«Слово і Діло» також пропонує подивитися, як змінилася робота міжнародних організацій і влади в інших країнах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: