Великдень під час карантину: чи залишаться українці вдома

Читать на русском
Дмитро Васильєвполітичний експерт
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

В Україні продовжили карантин до 24 квітня. Отже, одне з найважливіших релігійних свят року – Великдень, який випадає на 19 квітня, – пройде в умовах тотальних обмежень і застережень. Синод ПЦУ дозволив проводити богослужіння в храмах, але без прихожан. Водночас диякон ПЦУ Михайло Омелян повідомив, що Православна церква України має намір провести засідання Священного синоду ближче до 13 квітня, щоб обрати формат святкування Великодня в умовах карантину. У коментарі «Слово і діло» політичний експерт Дмитро Васильєв припустив, що богослужіння можуть провести у форматі онлайн, що було б непоганим і безпечним варіантом для українців. У свою чергу, політичний аналітик Валентин Краснопьоров не впевнений, що українці зможуть залишитися вдома і дотримуватися карантинних заходів, особливо в такий урочистий день.

Дмитро Васильєв зауважив, що для здоров'я нації, безпеки сфери охорони здоров'я і заради того, щоб система не завалилася зовсім, формат онлайн-богослужінь цілком прийнятний.

«Звичайно, керівництво держави повинно провести роботу з представниками всіх церков України і попросити їх з розумінням поставитися до ситуації. Потрібно спробувати домовитися з ними про те, що Великдень у 2020 році буде проходити для всіх без винятку онлайн. Безумовно, потрібно провести і роз'яснювальну роботу із суспільством», – прокоментував експерт.

Дмитро Васильєв додав, що такий формат є правильним з точки зору недопущення погіршення епідеміологічної обстановки в Україні.

Іншої думки політичний аналітик Валентин Краснопьоров, який наголосив, що українці не дуже добре дотримуються умов карантину у звичайні дні і тим більше не стануть більш дисциплінованими в пасхальний період.

За його словами, Україна – не та держава, де будуть суворо дотримуватися карантину, під час якого всі сидять по домівках і бояться покарання.

Аналітик звернув увагу на те, що днями в аеропорту «Бориспіль» евакуйовані з В'єтнаму українці намагалися уникнути обсервації, яка планувалася через коронавірус, і, виламуючи двері, втекли з аеропорту.

Коронавірус у світі: як змінилася робота органів влади та міжнародних організаційЧерез пандемію коронавірусу органи влади в різних країнах і міжнародні організації теж змушені йти на карантин.

«Так буде тотально. Утримати українців вдома дуже важко, неможливо практично. Коли хтось один дуже впевнений виходить на вулицю і нехтує здоров'ям інших, заражаючи їх вірусом, – вже звична історія. Приклад тому Чернівці, Закарпаття. Українці в цьому плані схожі на ранніх італійців», – зазначив Краснопьоров.

Експерт висловив побоювання з приводу серйозного рівня епідемії через таку низьку дисциплінованість та відповідальність громадян.

«Святкування Великодня в умовах карантину не викликає оптимізму. Можливо, люди і почнуть сидіти по домівках, але, щоб не було занадто пізно», – резюмував Валентин Краснопьоров.

Нагадаємо, предстоятель ПЦУ Епіфаній повідомив, що храми готуються до прийому інфікованих коронавірусом. Будуть створені умови для обстеження або лікування.

«Слово і діло» також пропонує подивитися, як через пандемію змінилася робота міжнародних організацій і влади в інших країнах.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: