Ринок землі в Україні: чим закінчиться референдум

Читать на русском
Андрій Горбенкополітолог

Референдум про продаж сільськогосподарської землі іноземцям проводити не потрібно. Референдум – це політична технологія, яка покликана легітимізувати певні рішення. Пересічна людина відноситься до референдуму, як до соцопитування. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив політолог Андрій Горбенко.

Експерт висловив переконання, що проведення референдуму зараз закінчиться тим, що люди не захочуть відкривати ринок землі. При цьому потрібно розуміти, що більшість населення, яка голосуватиме на референдумі, не має ніякого відношення до землі, адже в більшості громадян немає паїв.

«У більшості немає зацікавленості, у них просто є міфологізована думка», – додав політолог.

Горбенко наголосив, що у влади, по суті, є карт-бланш на ухвалення певних рішень, враховуючи підсумки виборів.

«Так, є теми, які потрібно запитувати, легітимізувати, наприклад, щодо НАТО. Ми знаємо, що більшість проголосують «за» і буде аргумент говорити, що народ сам вирішив. У земельному питанні інша ситуація. Ринок доведеться відкривати рано чи пізно все одно. При цьому щоразу потрібно буде стикатися з тим, що був референдум, на якому народ сказав «ні». Якщо отримати зараз такі результати референдуму – це фактично означає самим собі забити гол», – прокоментував Горбенко.

Погарячкував зі строками: Зеленський обіцяв провести земельну реформу вже у 2019 роціДо кінця 2019 року не вдалося схвалити закон про ринок землі. Також передбачається, що питання продажу землі іноземцям буде винесено на референдум.

Також експерт критично оцінив заяву спікера ВР про те, щоб забезпечити перехідний період і відкласти референдум до 2024 року.

Здається, ніби команда Зеленського зняла з себе відповідальність, адже каденція на той час вже закінчиться, додав він. «Це якісь напівзаходи. Закон ухвалимо зараз, а до 2024 року торгувати не будемо? Чи як?», – акцентував Горбенко.

Підсумовуючи, політолог підкреслив, що немає сенсу в проведенні референдуму.

«Потрібно хоча б відкрити продаж на внутрішньому ринку, запустити процес, побачити мінуси і виправити їх», – резюмував Андрій Горбенко.

Додамо, президент України Володимир Зеленський пообіцяв, що в 2019 році буде вирішено питання про зняття мораторію на землю, якщо у вересні вже буде сформовано уряд, але провалив обіцянку.

Також читайте, яка вартість гектара в країнах Європи і Північної Америки.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: