Пандемія коронавірусу: скільки тестів провели в Україні та інших державах

Читать на русском

У світі налічується майже 800 тисяч хворих на коронавірус. У Всесвітній організації охорони здоров'я відзначили, що однією з умов подолання пандемії є масове тестування на коронавірус – чим більше будуть виявляти хворих, тим більше буде можливості їх ізолювати і запобігти поширенню вірусу. Однак у світі склався різний підхід до тестування: наприклад, у бідних країнах тестів не вистачає, а в деяких – їх роблять тільки окремим групам людей. Скільки тестів провели в Україні та у світі, розібралося «Слово і діло».

Усього існує два види тестів для діагностики коронавірусу: експрес-тест і ПЛР-тест. Перший менш ефективний і більше підходить для пацієнтів, в яких є яскраво виражені симптоми ГРВІ. Тест на полімеразну ланцюгову реакцію дозволяє виявити захворювання на ранній стадії, він проводиться тільки в лабораторії.

Відзначимо, що кількість зроблених тестів не дорівнює кількості людей, яким їх провели. У деяких випадках тест можуть проводити повторно.

Україна поки залишається державою з одним із найнижчих рівнів тестування: станом на 30 березня тести зробили 2,6 тисячам осіб. Обидва види тестів нещодавно прибули до України з Китаю та Південної Кореї. У Міністерстві охорони здоров'я запевнили, що їх всі розподілять по регіонах.

У Китаї, звідки й поширився новий тип коронавірусу, зробили 320 тисяч тестів (станом на кінець лютого). Тепер Китай надсилає тести у вигляді медичної допомоги до інших країн, зокрема до України. Одним із лідерів тестування є Південна Корея – понад 316 тисяч. У цій країні своя політика – тестують всіх, хто перебував у контакті з зараженим, навіть якщо в людини немає симптомів. У Кореї відкрили спеціальні пункти тестування, де це роблять швидко й безкоштовно.

Стрімко зростає кількість хворих у США – майже 165 тисяч (вдвічі більше, ніж у Китаї). Президент Дональд Трамп вважає, що причина цього – масове тестування. За його словами, «США провели стільки тестувань, скільки жодна країна у світі». Станом на 19 березня тестів було майже 104 тисячі.

В Італії, яка перебуває на другому місці за кількістю випадків захворювання на коронавірус, зробили понад 206 тисяч тестів. Причому спочатку їх робили тільки людям із симптомами захворювання, а зараз і тим, хто міг контактувати з інфікованою людиною.

У Фінляндії, наприклад, вважають, що масове тестування – тільки трата ресурсів системи охорони здоров'я. Тести в країні проводять тільки найбільш уразливим групам людей, а також медикам. У Швеції спочатку тестували всіх, у кого були симптоми захворювання або хто контактував з інфікованою людиною. Але тепер тести тільки для людей, які входять до групи ризику.

Нагадаємо, раніше ми писали, як Китай і міжнародні організації допомагають у боротьбі з коронавірусом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: