Коронавірус у світі: допомога Китаю і міжнародних організацій у боротьбі з хворобою

Читать на русском

У світі зафіксовано понад 380 тисяч випадків захворювання на коронавірус. Два тижні тому Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила про пандемію, а тепер глава ВООЗ Тедрос Гебреісус заявив, що темпи поширення хвороби збільшуються. У Китаї, де почався спалах коронавірусу, ситуація вже значно покращилася, і країна тепер допомагає іншим у боротьбі з вірусом. Крім того, міжнародні організації почали виділяти фінансову допомогу постраждалим країнам. Детальніше – в матеріалі «Слово і Діло».

Як Китай допомагає іншим країнам

Щоб поділитися досвідом у подоланні епідемії, Китай відрядив групи медичного персоналу до країн, найбільш постраждалих унаслідок коронавірусу – Італії, Іспанії, Ірану та Іраку. Шрі-Ланці Китай вирішив виділити кредит у розмірі 500 млн доларів для боротьби з вірусом.

До Італії, де зараз зареєстровано понад 60 тисяч випадків зараження, Китай також відправив 2 млн захисних масок, 20 тисяч захисних костюмів і 10 тисяч апаратів штучної вентиляції легенів. Маски з Китаю отримали Франція, Філіппіни, Польща, Нідерланди та Україна. Інші засоби індивідуального захисту (костюми, респіратори, бахіли тощо) Китай надав Польщі, Філіппінам та Україні.

В ЄС було передано 50 тисяч тестів на виявлення коронавірусу, тести будуть розподілені між країнами-членами. ПЛР-тести та експрес-тести отримала також Україна, Філіппіни і Камбоджа.

В Україні з ПЛР-тестами вийшла дивна історія. Президент Володимир Зеленський в своєму зверненні анонсував, що з Китаю їх привезуть 10 млн. Але по факту прибула тільки 521 тест-система, повідомили в Центрі громадського здоров'я. Як так вийшло – незрозуміло. Або Зеленський помилився, або сталася усвідомлена маніпуляція цифрами. При цьому в інші країни з Китаю прийшло максимум 50 тисяч ПЛР-тестів, так що 10 млн навіть навскидку зовсім захмарна цифра.

Допомога міжнародних організацій

Серед міжнародних організацій найзначнішу суму виділить Європейський центральний банк – 806,9 млрд доларів рамках програми з викупу цінних паперів приватного і державного сектора. Програма розрахована до кінця року. Міжнародний валютний фонд готовий виділити 50 млрд доларів для країн, які постраждали від коронавірусу. Допомогу розподілять між бідними країнами і країнами зі слабкими системами охорони здоров'я.

Європейський союз виділив близько 26,7 млрд доларів, щоб пом'якшити економічні наслідки поширення коронавірусу. Кошти планують направити, зокрема, на підтримку системи охорони здоров'я, ринку праці, малого і середнього бізнесу. Світовий банк також для подолання економічних наслідків епідемії виділить 12 млрд доларів для держав-членів.

ООН виділяє 15 млн доларів (кошти будуть спрямовані ВООЗ і ЮНІСЕФ) на моніторинг поширення коронавірусу, розслідування випадків захворювання й роботу національних лабораторій.

Європейський банк реконструкції та розвитку виділить трохи більше 1 млрд доларів на підтримку ліквідності, оборотного капіталу і фінансування торгівлі в країнах з економікою, що розвивається. В ЄБРР це назвали «Пакетом солідарності».

Нагадаємо, раніше ми писали про те, як змінилася робота органів влади та міжнародних організацій через коронавірус.

Крім того, «Слово і Діло» порівняло штрафи в різних країнах за порушення правил карантину.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: