Новий макроекономічний прогноз: чому він занадто оптимістичний

Читать на русском
Андрій Вігірінський

При розробці змін до держбюджету уряд оновив макроекономічний прогноз, погіршивши прогноз інфляції з 5,5% до 8,7%, середньорічного курсу гривні – з 27 гривень за долар до 29,5 гривні за долар і прогноз ВВП зі зростання на 3,7% до падіння на 3 9%. Про це написав прем'єр-міністр Денис Шмигаль у Telegram. Номінальний ВВП прогнозується на рівні 4 трлн грн, тоді як раніше він оцінювався в 4,5 трлн грн. Прогноз безробіття погіршений із 8,1% до 9,4%, а середньомісячної зарплати – з 12,5 тис. грн до 11 тис. грн, що з урахуванням інфляції відповідає рівню 2019 року. Наскільки реалістичний новий макроекономічний прогноз уряду, «Слово і Діло» запитало в політичного експерта Андрія Вігірінського.

За словами експерта, макропрогноз – це документ, який аналізує зовнішньоекономічну ситуацію, поточну економічну ситуацію в країні і визначає терміни для зміни тих чи інших показників.

«Передбачається прописання трьох різних сценаріїв – консервативного, песимістичного та оптимістичного. Нам надали один варіант. Немає документа, який враховує ризики, експорт, імпорт, кількість зайнятих працездатних людей. Зазвичай, щоб складати такі прогнози, треба розуміти, як будуть працювати зовнішні ринки. Які країни будуть купувати те, що ми виробляємо, які будуть ціни на нафту і газ, які ми будемо купувати. Все це прописується в макропрогнозі. У нас всіх цих даних немає», – сказав Вігірінський.

Особливості економічних криз в Україні 1998, 2008 і 2014 роківСлово і Діло пропонує подивитися особливості останніх криз в Україні – 1998, 2008 і 2014 років

Виходячи з цифр, які надав Кабмін, Вігірінський припустив, що ВВП в 2020 році впаде.

«ВВП у пояснювальній записці до закону про Держбюджет-2020 прогнозувався на рівні 4,5 трлн грн. Курс гривні передбачався на рівні 27 грн за долар. Тобто в доларах ВВП мав би становити 166,6 млрд доларів. У новому макропрогнозі ВВП буде на рівні 4 трлн грн, а середній курс гривні – 29,5 грн за долар. У такому разі у твердій валюті ВВП повинен становити 135,6 млрд доларів. Виходить, що ВВП у твердій валюті зменшиться на 31 млрд доларів», – підрахував експерт.

За його словами, замість передбачуваного раніше зростання ВВП у нас буде спад, причому в Кабміні пропонують ще оптимістичний сценарій. Є прогнози, що падіння буде на рівні 10% ВВП.

«При цьому не зрозуміло, в яких галузях буде спад або зростання ВВП? Яка сфера у нас зросте, яка впаде? Що буде з логістикою? Які будуть ціни на енергоносії? Які будуть акцизи і споживчий попит? Це все має розкриваєтися в макропрогнозі. Але ми бачимо просто цифру – 4 трлн грн», – констатував Вігірінський.

Щодо ймовірного курсу гривні 29,5 грн за долар, експерт зазначив, що всі, хто ризикнув дати будь-які прогнози, включаючи найоптимістичніші, не бачать цифру курсу гривні нижче 30-35 грн за долар.

«Це такий консервативно-оптимістичний прогноз. На що спираються цифри з макропрогнозу уряду?» – акцентував експерт.

Вігрінський зауважив, що потенційний показник безробіття занижений. «Якщо дуже грубо, то як мінімум удвічі. Рівень безробіття передбачається на рівні 9,4%. У середньостроковій перспективі з-за кордону повернеться близько 500 тис. заробітчан. Вони поповнять ряди безробітних. За різними підрахунками, від 300 до 500 тис. осіб просто втратять роботу. Якщо взяти грубо, то вже виходить 1 млн безробітних. Кількість працездатного населення в Україні у нас в четвертому кварталі 2019 року була 15,9 млн чоловік. З них безробітних – 1 млн 486 тис. осіб, зареєстрованих безробітних – 338 тис. осіб. Наприкінці минулого року безробіття було на рівні 8,6%», – зазначив він.

Щодо середньої зарплати, передбачається, що її рівень знизиться з раніше прогнозованих 12,5 тис. грн до 11 тис. грн. Експерт зазначив, що в цій ситуації треба враховувати, що Кабмін збирається скорочувати зарплати чиновникам і підвищувати – медпрацівникам.

«Якщо припустити, що медпрацівників у загальній частці бюджетників близько 30%, то логічно, що середня зарплата буде збільшена. Але не зрозуміло, які інші драйвери зростання цього показника?» – наголосив Вігірінський.

Говорячи про прогнози інфляції на рівні 8,7%, він зауважив, що показано віртуальні цифри, тому що цей показник розраховується виходячи з того, скільки триватиме криза, які обсяги фінансування будуть вливатися в країну, як збільшиться грошова маса і якими будуть тарифи.

За словами Андрія Вігірінського, зараз невідомо, скільки ще триватиме карантин, наскільки швидко будуть відновлюватися країни-сусіди і якими будуть світові показники. До цього щось аналізувати в ситуації, коли весь світ не розуміє, скільки триватиме економічний спад, досить складно.

Раніше «Слово і Діло» писало, що Рада відмовилася внести зміни до Держбюджету-2020 і ми розбиралися, як голосували нардепи.

Також ми зібрали прогнози експертів, що буде з економікою України після пандемії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: