Вірус бідності та умови для МВФ: як позначиться на економіці продовження карантину

Читать на русском
Володимир Сіденкоекономічний експерт

Не можна боротися з епідемією так, щоб зупинити все життя. Таким шляхом не пішла навіть Росія. Китай пішов шляхом ізоляції, але в межах окремого регіону. Україна обрала згубний шлях, при тому що резервів у країні немає. Таку думку в коментарі «Слово і Діло» висловив експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко.

Володимир Сіденко негативно оцінив рішення влади про продовження карантину і застеріг від подібних дій у подальшому.

На його думку, якщо карантин буде продовжено й далі, то навіть дефолтом все не закінчиться, а допомога МВФ не допоможе.

«На сьогодні вже варто говорити не про допомогу МВФ і дефолт, а про тотальну економічну катастрофу. Кожен день карантину – це руйнування ділових відносин, зупинка діяльності різних секторів економіки. Підривається не тільки зовнішній баланс країни, а загальний фінансовий баланс. Продовження карантину – це стратегія, яка наближає економічну катастрофу», – зауважив Сіденко.

Особливості економічних криз в Україні 1998, 2008 і 2014 роківСлово і Діло пропонує подивитися особливості останніх криз в Україні – 1998, 2008 і 2014 років

Він акцентував увагу на досвіді інших країн, які різними шляхами виходили та виходять з ситуації з коронавірусом. Наприклад, є китайський досвід ізоляції і водночас – корейський, де обмежень було менше, а всі зусилля кинуті на активне тестування населення.

На думку економіста, даний підхід набагато ефективніший та розумніший, ніж просто продовження карантину. Така держава, як Україна, зі слаборозвиненою економікою, не може дозволити собі місяцями перебувати в стані карантину, додав експерт.

«Так, є загроза не тільки коронавірусу, але є загроза й вірусу тотальної бідності населення. Чи усвідомлює це влада? Наслідки можуть бути такі, що ніякі транші МВФ не компенсують ці втрати», – підкреслив Володимир Сіденко.

За деякими оцінками, падіння ВВП може бути до рівня 15%, якщо карантин продовжать до кінця квітня. Якщо заходи пролонгують на більш тривалий термін, від чого гарантій немає, то падіння досягне 30%. А при падінні до 30% економічна система починає руйнуватися, застеріг фахівець.

За його словами, згідно з деякими опитуваннями 23% компаній будуть урізати зарплату співробітникам.

Українська влада повинна змінити акценти, зосередитися на проведенні тестів, додав Сіденко.

Він звернув увагу на те, що інші країни запроваджують карантин, але водночас проводять сотні тисяч тестів, тоді як кількість тестів, зроблених в Україні, не дають жодного уявлення про те, як швидко поширюється інфекція.

«Продовження карантину дасть якийсь ефект. Однак це те саме, що боротися зі шкідливими комахами шляхом підпалу свого будинку. Шкідливі комахи зникнуть, але не буде й будинку», – поділився думками Сіденко.

Експерт центру Разумкова зауважив, що крім того, що влада повинна акцентувати увагу на масовому тестуванні, також потрібно поставити перед МВФ два питання.

«Україна, безумовно, не може відмовитися від виплати за зобов'язаннями. Потрібно ставити перед кредиторами питання про те, щоб перенести виплати за боргами у зв'язку з форс-мажорними обставинами. Крім того, слід порушити питання про те, щоб використовувати спеціальну кредитну лінію для того, щоб профінансувати найбільш необхідні речі для боротьби з вірусом – системи тестування», – прокоментував експерт економічних програм Центру Разумкова Володимир Сіденко.

«Слово і Діло» пропонує подивитися особливості останніх криз в Україні – в 1998-му, 2008-му і 2014 роках.

Також «Слово і Діло» зібрало прогнози експертів про те, що буде з економікою України після закінчення карантину.

«Слово і Діло» розібралося, що таке форс-мажорні обставини і коли вони настають.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: