Заволодіння коштами вугледобувних ДП: НАБУ показало структуру організації

Читать на русском

У Національному бюро розкрили ієрархічну структуру злочинної організації, яку підозрюють у заволодінні коштами вугледобувних держпідприємств.

Національне антикорупційне бюро показало, як виглядає ієрархічна структура злочинної організації, учасників якої підозрюють у заволодінні понад 51 млн грн трьох вугледобувних державних підприємств «Селидіввугілля», «Мирноградвугілля» та «Шахтоуправління Південнодонбаське №1».

Відповідну інфографіку з поясненнями оприлюднила пресслужба НАБУ у Facebook.

За інформацією НАБУ, структура вказаної організації складалася з трьох ланок. До першої ланки входили двоє організаторів, один із яких невстановлений. За даними «Слово і Діло», імовірно йдеться про вугільного бізнесмена Віталія Кропачова.

Другий співорганізатор погоджував дії та рішення службових осіб цих трьох вугледобувних ДП під час оголошення закупівель; впливав на вибір предмета закупівлі; визначав розмір очікуваної вартості товарів; визначав переможців тендерів; узгоджував купівлю товарів у приватних компаній, які потім продавали ДП; визначав пріоритети в розрахунках ДП за поставлений товар і давав вказівки компаніям, які брали участь у тендерах ДП. Цих двох організаторів інші учасники називали «керівництво», «вище керівництво», «шеф», «перший та другий», «вищий рівень», «головні інвестори», «господарі». Його затримали і взяли під варту. Нещодавно він вніс заставу і вийшов з СІЗО.

До другої ланки входив директор ТОВ «Доненергоекспорт» Валентин Горностаєв, якого оголосили в розшук, та Олександр Дирда. Останнього затримали і йому обрали запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Горностаєв вирішував питання збору даних про потреби ДП в закупівлях і передавав їх організаторам; комунікував із потенційними постачальниками товарів і передавав дані організаторам; повідомляв представникам трьох ДП інформацію щодо умов, за яких необхідно оголошувати закупівлі і їх вартість; координував підготовку узгоджених умов закупівель і координував діяльність приватних компаній-учасників тендерів.

Своєю чергою Дирда завантажував документи щодо участі в закупівлях до системи Prozzoro; супроводжував участь приватних компаній, які брали участь у тендерах ДП; контролював своєчасність оголошення тендерів збоку ДП; керував рухом коштів на рахунках цих компаній та виконував інші завдання.

До останньої ланки – третьої – входили службові особи цих трьох вугледобувних держпідприємств, а саме: член тендерного комітету та секретар цього комітету ДП «Селидіввугілля»; голова та секретар тендерного комітету у ДП «Мирноградвугілля», а також голова комітету; двоє членів і секретар комітету у ДП «Шахтоуправління Південнодонбаське №1».

Нагадаємо, у цій справі спочатку повідомили про підозру двом особам, а потім ще шістьом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: