«Справа Кропачова»: підозрюваний співорганізатор вніс заставу

Читать на русском
Один із підозрюваних у співорганізації заволодіння коштами вугледобувних держпідприємств вийшов із слідчого ізолятора.

Підозрюваний у співорганізації заволодіння 51,17 млн грн трьох державних вугледобувних підприємств «Селидіввугілля», «Мирноградвугілля» та «Шахтоуправління Південнодонбаське №1» вніс 1,26 млн грн застави і вийшов із СІЗО.

Про це в коментарі журналісту «Слово і Діло» повідомила керівник відділу комунікацій Вищого антикорупційного суду Олеся Чемерис.

Слідство встановило, що впродовж 2016-2018 років група осіб організувала схему, в результаті якої фактично встановила контроль за державними закупівлями трьох ДП «Селидіввугілля», «Мирноградвугілля» та «Шахтоуправління Південнодонбаське №1». Йдеться про весь ланцюг – від моніторингу потреб держпідприємств у закупівлях, формування умов тендерів, комунікації з потенційними постачальниками до визначення очікуваної вартості закупівлі, переможця тендерів та контролю за розрахунками з ним.

У 69 закупівлях зазначених вугледобувних підприємств, які досліджували НАБУ та САП і в яких встановили факти порушення законодавства, договори на постачання отримувала одна компанія – ТОВ «Доненергоекспорт». При цьому йшлося про постачання найрізноманітніших позицій: паливно-мастильні матеріали, запасні частини до гірничо-шахтного обладнання, металовироби, кабельна продукція для шахт. Однак, фактично ця компанія виконувала роль посередника, перепродуючи з націнкою товар, придбаний в учасників реального сектору. Ті, своєю чергою через навмисно створені учасниками схеми перешкоди не мали реальних шансів напряму співпрацювати з держпідприємствами.

За даними «Слово і Діло», технічними учасниками тендерів, в яких перемагало ТОВ «Доненергоекспорт», були компанії «Тріалтрейд» і «Універсал Інвест-Строй». Вказані компанії нібито пов'язані з бізнесменом Кропачовим. Детективи встановили, що фірми «Доненергоекспорт» і «Тріалтрейд» використовували одну й ту саму IP-адресу під час подачі податкових декларацій. Більш того, частина отриманих від держпідприємств коштів було перераховано «Тріалтрейд» на рахунок компанії «ВБ Нерухомість», підписантом якої є дочка Кропачова Юлія. Крім того, засновником «ВБ Нерухомість» є фірма самого бізнесмена «Укрдонінвест».

Упродовж майже трьох років ці три державні підприємства, виконуючи вказівки організаторів схеми, закупили за завищеними цінами різноманітне обладнання, запасні, витратні матеріали та інші товари, іноді навіть без нагальної потреби, на загальну суму майже 174,5 млн грн, незаконно переплативши понад 51,17 млн грн.

Нагадаємо, НАБУ і САП повідомили про підозру ще шістьом особам.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: