У МОЗ закликали оголосити надзвичайний стан: за та проти

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт
Олександр Леоновполітолог

Міністр охорони здоров'я Ілля Ємець виступає за впровадження в Україні надзвичайного стану. «Я говорив про це ще з першого дня своєї роботи в уряді. Це треба було робити з самого початку. Якби це вдалося, то такого поширення, яке зараз геометрично розвивається, не було б», – сказав він. Політолог-міжнародник Володимир Воля переконаний, що карантин – це пів кроку, який слід замінити режимом надзвичайного стану. У свою чергу, виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов впевнений, що режим НС запустить негативні економічні та соціальні процеси.

Володимир Воля зауважив, що ВР повинна затвердити режим надзвичайного стану в країні. При цьому частина депутатів може бути присутня в сесійній залі, а частина – можуть озвучити свою позицію відеозв'язком під час пленарного засідання.

На його думку, карантин – імітація реальних речей, які слід було б зробити. Він пояснив, що частина громадян все одно не дотримується запропонованих заходів, тоді як інша частина суспільства змушена не працювати, втрачати доходи.

Експерт критично оцінив як карантин, так і режим надзвичайної ситуації в окремих областях. Також, за словами Володимира Волі, безглуздо продовжувати карантин. «Який сенс розтягувати збитки, коли карантину половина не дотримується?» – акцентував експерт.

Володимир Воля переконаний у необхідності запровадження надзвичайного стану в Україні, але в частковому форматі.

«Надзвичайний стан має бути частковим: не повинен обмежувати діяльність ЗМІ, не можна запроваджувати цензуру, припиняти роботу парламенту. Це не воєнний стан», – констатував Воля.

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов зазначив, що, якщо в Україні оголосять надзвичайний стан, то наслідки будуть вкрай негативні.

Він зазначив, що за підсумками першого кварталу ситуація з виконанням бюджету катастрофічна. При зупинці цілих галузей сфери обслуговування ситуація зовсім погіршиться.

«Ми і без надзвичайного стану входимо в системну економічну кризу. До того ж, якщо запроваджувати надзвичайний стан, то потрібно розуміти, які опції будуть активовані? Наприклад, Міністерство юстиції України пропонує доповнити закон про надзвичайний стан можливістю огляду особистих речей та обшуку автомобілів без рішення суду. При чому тут коронавірус?» – прокоментував Олександр Леонов.

Аваков анонсував більш жорсткі обмеження: чи потрібен надзвичайний станДля того, щоб повністю заборонити українцям виходити з дому, потрібно обмежити права і свободи, записані в Конституції. Це можна зробити, запровадивши НС.

Він зазначив, що режим надзвичайного стану несе досить серйозне обмеження свобод. Наприклад, є ризик, що режим буде використаний, щоб придушити протести, – теж питання.

«Якщо загнати людей на карантин на місяць, залишити без роботи, доходу, позбавити певних прав і свобод, то може бути кумулятивний ефект. Акції протесту – це як спосіб випустити пар, висловити невдоволення рішеннями влади. Добре, якщо не зірве дах. У 2013 році саме так і вийшло», – прокоментував виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов.

Також «Слово і Діло» писало, що таке «режим надзвичайної ситуації», в чому різниця з «режимом надзвичайного стану», які зобов'язання покладаються на громадян і який особливий правовий режим підходить Україні.

Більш детально про те, чи потрібно запроваджувати надзвичайний стан, – читайте за посиланням.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: