Що таке режим надзвичайної ситуації та як він вплине на життя людей

Читать на русском
Геннадій Дубовкандидат юридичних наук

Запровадження надзвичайної ситуації в трьох областях не означає, що завтра там оголосять про комендантську годину або почнуть відбирати особисті авто для боротьби з коронавірусом. Ці заходи більше спрямовані на те, щоб органи реагування та місцевої влади могли нормально координувати свої дії під час пандемії. Про це в коментарі «Слово і Діло» сказав кандидат юридичних наук Геннадій Дубов. У свою чергу, експерт з конституційного права Олександр Москалюк розповів, які права й обов'язки мають українців на час дії особливого правового режиму.

Надзвичайну ситуацію не слід плутати з надзвичайним станом

Як пояснив Геннадій Дубов, запровадження будь-яких особливих режимів під час пандемії регулюється Кодексом цивільного захисту населення. Існує чотири рівні функціонування державної системи цивільного захисту:

  • режим повсякденного функціонування;
  • у ситуації підвищеної готовності;
  • надзвичайної ситуації;
  • надзвичайного стану.

Тобто надзвичайна ситуація знаходиться між підвищеною готовністю і надзвичайним станом.

«Сенс у тому, що цей режим спрямований не стільки на обмеження прав і свобод людей, скільки встановлює механізм взаємодії компетентних органів влади між собою. Це певна модель функціонування всього державного механізму, який відрізняється від звичайного і має привести до того, щоб усунути наслідки проблеми», – пояснив юрист.

У США першими почали запроваджувати в окремих штатах режим надзвичайного стану для того, щоб отримати право витрачати гроші з відповідних фондів і вирішуватии певні організаційні питання.

В Україні режим надзвичайної ситуації передбачає інформування населення, створення організаційної структури, яка координує дії всі органи влади та реагування, моніторинг та визначення зони поширення, цього разу – коронавірусу.

«Надзвичайна ситуація – це не означає, що завтра буде комендантська година (це передбачає вже надзвичайний стан), не означає, що у всіх почнуть забирати машини. Просто це чітко визначений спосіб взаємодії органів державної влади. У принципі, із запровадженням карантину ми і так отримали масу обмежень», – сказав Геннадій Дубов.

На думку юриста, не зрозуміло, чому в Україні одразу не оголосили надзвичайний стан на рівні всієї країни. З іншого боку, якщо брати все законодавство, у тому числі й протиепідемічне, воно описує ті самі заходи.

«Наприклад, у рамках захисту населення від епідеміологічної загрози центральні й навіть місцеві органи влади можуть змінювати режим роботи підприємств. Київський метрополітен – це підприємство. Його закриття начебто теж можна вважати зміною режиму роботи», – зазначив Дубов.

Права українців під час надзвичайної ситуації:

  • отримання інформації про надзвичайну ситуацію або небезпечні події;
  • забезпечення засобами колективного та індивідуального захисту та їх використання;
  • звернення до органів державної влади та органів місцевого самоврядування з питань захисту від надзвичайних ситуацій;
  • участь у роботах із запобігання і ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій у складі добровільних формувань цивільного захисту;
  • отримання зарплати за роботу з ліквідації наслідків надзвичайної ситуації в разі залучення до таких робіт згідно з трудовими договорами;
  • соціальний захист і відшкодування відповідно до законодавства шкоди, заподіяної їх життю, здоров'ю та майну внаслідок надзвичайних ситуацій або проведення робіт із попередження й ліквідації наслідків;
  • медичну допомогу, соціально-психологічну підтримку та медико-психологічну реабілітацію в разі отримання фізичних і психологічних травм.

Обов'язки під час дії режиму надзвичайної ситуації:

  • дотримуватися заходів безпеки в побуті та повсякденній трудовій діяльності, не допускати порушень виробничої та технологічної дисципліни, вимог екологічної безпеки, охорони праці, які можуть призвести до надзвичайної ситуації;
  • вивчати способи захисту від надзвичайних ситуацій та дій у разі їх виникнення, надання домедичної допомоги постраждалим, правила користування засобами захисту;
  • повідомляти службі екстреної допомоги населенню про виникнення надзвичайних ситуацій і вживати заходів для порятунку і майна до прибуття аварійно-рятувальних підрозділів;
  • дотримуватися протиепідемічного режиму, режимів радіаційного захисту;
  • виконувати правила пожежної безпеки.

Які обмежувальні заходи надзвичайного стану вже діють в Україні

Як зазначив Геннадій Дубов, надзвичайна ситуація не настільки жорстка, як надзвичайний стан. При тому, що надзвичайний стан в Україні не оголошено, багато з того, що передбачає цей режим, вже запровадили в рамках карантинних заходів.

Зокрема, надзвичайний стан передбачає обмеження в'їзду/виїзду, а також свободи пересування. Усе це вже діє на території всієї України, а не тільки трьох областей. «З одного боку, виходити з дому ще можна, але обмеження щодо виїзду за кордон і транспортного сполучення вже є», – уточнив юрист.

Частково вже діють обмеження руху транспортних засобів та їх огляд. Хоча огляд не проводять та особистий транспорт ще їздить, але метро закрито, в маршрутках можна їздити у групі до 10 осіб, хоча фактично вони забиті, до громадського транспорту можна зайти тільки в масках.

Передбачена надзвичайним станом заборона на проведення масових заходів вже діє, також формально під забороною мітинги і протести, зважаючи на те, що не можна збиратися більше 10-200 чоловік.

Також уже змінений режим роботи підприємств усіх форм власності і запроваджено карантин у всіх навчальних закладах.

Поки не запровадили примусове вилучення майна у фізичних і юридичних осіб, особливий порядок поділу та поставки продуктів, посилену охорону підприємств і комендантську годину.

У свою чергу, Олександр Москалюк зазначив, що на відміну від надзвичайного стану, який передбачає для населення трудову повинність, при надзвичайну ситуацію нічого подібного немає.

Терміни дії надзвичайної ситуації

Як зазначив Москалюк, із надзвичайною ситуацією простіше, оскільки в Кодексі цивільного захисту не вказані чіткі терміни. Надзвичайний стан запроваджується на 60 днів в окремих місцевостях і на 30 днів – у разі його оголошення на всій території країни. Надзвичайний стан також можна продовжувати один раз на 30 днів.

Раніше «Слово і Діло» писало, як конституціоналісти оцінюють запровадження заходів обмеження на час карантину.

Також ми розбиралися, чи потрібен Україні особливий правовий режим у вигляді надзвичайного стану.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: