Аваков анонсував більш жорсткі обмеження: чи потрібен надзвичайний стан

Читать на русском
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

Анонсовані міністром внутрішніх справ Арсеном Аваковим більш жорсткі обмежувальні заходи для боротьби з коронавірусом потрібно «підкріпити» запровадженням надзвичайного стану в Україні, до того ж, повноваження МВС треба сбалансувати більш активним залученням СБУ. Таку думку висловив «Слово і Діло» експерт із конституційного права Олександр Москалюк.

«Треба змінювати стратегію боротьби з коронавірусом. Зокрема, треба змінювати компетенцію Служби безпеки України, щоби вона могла реагувати так, як наприклад, зараз це відбувається в Ізраїлі, де контакти кожного хворого на коронавірус відслідковують, використовуючи методи Моссаду. До того ж, Моссад займався тим, щоб до Ізраїлю секретно доставляли тести на коронавірус. СБУ також може виконувати певну прогностичну функцію, окрім реагування», – переконаний юрист.

За його словами, СБУ могла би виявляти ланцюги контактів хворого, щоб ізолювати тих, хто потенційно може бути ураженим вірусом. Таку тактику обрали спочатку в Південній Кореї, а тепер використовують в Ізраїлі.

Надзвичайна ситуація чи стан: у чому різниця та який режим потрібен УкраїніЩо таке режим надзвичайної ситуації, у чому різниця з режимом надзвичайного стану, які зобов’язання покладаються на громадян та який особливий правовий режим підходить Україні?

«Також не можна, щоб вся повнота влади концентрувалася виключно в межах одного силового органу, повинна бути певна система стримування і противаг. Тому я тут вважаю, що в цій ситуації мають розподілялися повноваження між МВС і СБУ», – підкреслив Москалюк.

На його думку, всі подальші більш жорсткі обмежувальні заходи пов’язані з тим, що треба запроваджувати надзвичайний стан.

«Щоб обмежити свободу пересування для всіх, а не для окремих осіб, треба запроваджувати надзвичайний стан. А це вже процедура: має бути рішення РНБО, тоді – указ президента України, який затверджується парламентом», – пояснив юрист.

Також тільки в умовах НС можна мобілізувати ресурси підприємств, включаючи приватні, для перепрофілювання під виготовлення медичних препаратів та обладнання.

«Це так само підпадає під НС. Теоретично таки заходи передбачені іншим законодавством, зокрема, щодо епідеміологічної безпеки населення. Але тут також потрібні відповідні рішення влади. Для мене, як для конституціоналіста, важливо, щоб усі вжиті владою заходи насамперед відповідали нормам Основного закону», – пояснив Москалюк.

За його словами, для того, щоб мати можливість обмежувати права і свободи громадян, Конституція передбачає тільки запровадження НС.

Раніше «Слово і Діло» писало, в яких містах України запровадили обмеження на проїзд.

Також ми писали, що служби доставки продуктів та промтоварів в період карантину не справляються з попитом.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: