Уроки Південної Кореї для України в боротьбі з Covid-19: чи можна обійтися без карантину

Читать на русском
Володимир Золотарьовполітолог

Карантинні заходи, які запроваджені в Україні щодо протидії коронавірусу, не приносять користі та здебільшого сприяють посиленню влади. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» висловив політолог Володимир Золотарьов.

Володимир Золотарьов зауважив, що карантинні заходи не принесуть бажаного результату, вони можуть стати для влади інструментом звинуватити суспільство, адже багато громадян не дотримуються обмежень і вимог.

«Довгий список того, в чому ми винні перед державою. Тепер додасться ще й один пункт», – зазначив експерт.

Політолог звернув увагу на заяву представників ВООЗ про те, що карантин не є ефективним методом для стримування поширення коронавірусу.

На думку експерта, Україні варто взяти до уваги досвід Південної Кореї в питанні боротьби з коронавірусом, а не наосліп копіювати заходи, яких вживають європейські країни.

Експерт уточнив, що в Південній Кореї – країні з 50-мільйонним населенням – вдалося суттєво уповільнити поширення інфекції. Вони не закривали цілі міста, але взяли епідемію під контроль.

«Суть в тому, що була проведена наймасштабніша й добре організована програма тестування, а також докладено зусиль щодо ізоляції тих, хто заразився, пошуку і відправці на карантин тих людей, з якими вони контактували», – пояснив Золотарьов.

За його словами, досвід Південної Кореї показав, що для контролю епідемії дуже важлива масштабна діагностика.

Пандемія коронавірусу: які симптоми хвороби і як уберегтисяКоронавірусом у світі захворіли майже 145,5 тисяч осіб, понад 5 тисяч померли. Нагадуємо симптоми хвороби і правила захисту.

«У Південній Кореї налагодили виробництво тестів. Рівень настільки високий, що в в середньому скільки часу витрачає людина для замовлення на «МакДрайв», стільки йде на те, щоб зробити тест і визначити, заражена людина чи ні. Якщо вірус виявлений, то саме цей хворий йде на карантин. Вони виявляють та ізолюють носіїв, а не закривають всі магазини і запроваджують заборони для всіх тотально», – прокоментував Володимир Золотарьов.

Експерт пояснив, що карантинні заходи в Україні безглузді з кількох причин. Зокрема, обмеження шкідливі для економіки, а якщо зупинити всю промисловість, збиток буде взагалі колосальний. Більш того, потім влада знову прикриється тим, що це наслідки коронавірусу, зазначив він.

«Це не наслідки коронавірусу, а наслідки дурних рішень. Все закрити і заборонити – це Середньовіччя. Так вирішували за тих часів – закривали ворота міста. Ми живемо за інших часів», – констатував політолог.

Володимир Золотарьов звернув увагу також на те, що Британія та Швеція виступили проти подібних заходів. Він підкреслив, що ці країни належать до високорозвинених, але не вдаються до подібних кроків.

«Україна нерозвинена. Але вживає тих заходів, які точно не зроблять нас благополучною нацією. При тому, що жебраки завжди страждають найбільше. Станемо ще біднішими? Скільки можна сидіти на карантині? Місяць? А далі? У людей закінчаться кошти, почнеться безробіття», – зазначив експерт.

На його думку, також карантин не ефективний з точки зору того, що мало хто реально буде сидіти вдома та взагалі не виходити на вулицю.

«Потрібно розуміти людську природу. Є речі, які можна хотіти, але вони нереальні на практиці. Змусити людей наказом сидіти вдома влада не зможе. Потрібно змиритися з тим, що у людей така природа та діяти відповідно до неї. Південна Корея показала більш ефективний спосіб боротьби з коронавірусом, не вдаючись до середньовічних методів. У всій країні роблять величезну кількість аналізів – 15 000 щодня. У Південній Кореї є 43 пункти, де можна здати аналізи, не виходячи з машини. Скільки тестів роблять в Україні?» – проаналізував Володимир Золотарьов.

«Слово і Діло» зібрало фоторепортаж, як живе столиця в нових умовах.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу – за посиланням.

Також «Слово і Діло» вирішило нагадати, які симптоми коронавірусу та як від нього вберегтися.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: