Надзвичайний стан: чи потрібно оголошувати в Україні та в якому разі

Читать на русском
Володимир Фесенкополітолог

Карантин в Україні – це м'яка непряма форма надзвичайного стану. Обмежень дуже багато, але всі вони мають свою логіку. Таку точку зору в коментарі «Слово і Діло» озвучив політолог, директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

За словами політолога, надзвичайний стан на території всієї країни функціонально повинен затвердити парламент.

«Запровадження НС в Україні можливо, але навіщо? За законодавством надзвичайний стан відрізняється від карантину дуже суворими обмеженнями. Наприклад, це може стосуватися використання приватного автотранспорту в громадських цілях, використання мобільного зв'язку, інтернету. Наразі це взагалі не доречно і спровокує тільки панічні настрої», – прокоментував Володимир Фесенко.

Володимир Фесенко також уточнив, що режим надзвичайного стану передбачає запровадження комендантської години, що також не доцільно.

Пандемія коронавірусу: які симптоми хвороби і як уберегтисяКоронавірусом у світі захворіли майже 145,5 тисяч осіб, понад 5 тисяч померли. Нагадуємо симптоми хвороби і правила захисту.

Директор Центру політичних досліджень «Пента» додав, що одним із заходів НС є обмеження діяльності політичних партій та громадських організацій. В Україні вже запроваджено обмеження щодо масових заходів, головне питання в тому, як вони працюють, зазначив він.

На його думку, наразі немає необхідності для запровадження надзвичайного стану. Тільки в разі виникнення надзвичайних ситуацій саме немедичного характеру допустимий режим НС.

«Припустимо, що стався сплеск якихось агресивних дій у великих містах. За прикладом того, що було в Нових Санжарах, тільки в інших масштабах і мегаполісах. У такому разі, дійсно, може виникнути необхідність оголосити НС. При цьому не на території всієї країни, а локально», – прокоментував політолог.

Директор Центру політичних досліджень «Пента» зауважив, що, якщо в країні не буде масових заворушень, проявів якогось мародерства, то немає ніякої необхідності переходити в режим надзвичайного стану.

«Більш того, навіть якщо виникнуть якісь агресивні події, НС потрібно запроваджувати саме у тих регіонах. Зараз немає підстав для оголошення надзвичайного стану на території всієї України», – резюмував директор Центру політичних досліджень «Пента» Володимир Фесенко.

Нагадаємо, президент України Володимир Зеленський допускає запровадження надзвичайного стану через коронавірус.

Раніше ми з'ясували, які країни припиняють пасажирське сполучення через коронавірус.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, скільки наших співвітчизників перебуває в країнах, де найбільше поширився вірус.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу – за посиланням.

Також «Слово і Діло» вирішило нагадати, які симптоми коронавірусу та як від нього вберегтися.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: