Конституціоналісти дали оцінку карантинним заходам через коронавірус

Читать на русском
Богдан Бондаренкоексперт з конституційного права
Олександр Москалюкексперт з конституційного права

Боротися із пандемією необхідно в ті способи, які відомі та ефективні на сьогодні, але запроваджувати будь-які заходи, що обмежують права і свободи громадян, можна тільки спираючись на Конституцію. В Основному законі пандемія є достатньою підставою для запровадження саме правового режиму надзвичайного стану. Таку думку «Слово і Діло» озвучив експерт з конституційного права Богдан Бондаренко. У свою чергу, його колега Олександр Москалюк зауважив, що, безумовно, слід вживати обмежувальних заходів, але з дотриманням чітко визначеної Конституцією правової процедури.

«Більшість заходів проти пандемії не можна запроваджувати в Україні без правового режиму надзвичайного стану. Президент видає указ, парламент протягом двох днів його затверджує. Пандемія передбачена для запровадження надзвичайного стану. Натомість влада чомусь цього не робить, хоча ми бачимо, що зараз обмежують достатньо фундаментальні права людини, зокрема право на свободу пересування», – сказав Бондаренко.

Пандемія коронавірусу: які симптоми хвороби і як уберегтисяКоронавірусом у світі захворіли майже 145,5 тисяч осіб, понад 5 тисяч померли. Нагадуємо симптоми хвороби і правила захисту.

Юрист зауважив, що зараз активно використовується словосполучення «правовий режим надзвичайної ситуації», але незрозуміло, що це таке.

«Правовий режим надзвичайного стану можна продовжувати лише одного разу. Діє на конкретний строк. Можна запровадити до 3 квітня, а потім, за потреби, продовжити. Сполучені Штати Америки та велика кількість європейських країн саме так і зробили», – підкреслив Бондаренко.

На думку конституціоналіста, двох законопроектів, що були ухвалені парламентом щодо протидії пандемії, недостатньо.

«Є Конституція, конституційні права і свободи не можуть бути обмежені, крім випадків, передбачених Основним законом. Це правовий режим надзвичайного стану і воєнного стану», – переконаний юрист.

Його колега Олександр Москалюк зауважив, що з юридичної точки зору всі ці необхідні для зупинення пандемії заходи можна ігнорувати.

«Такі обмеження, згідно з Конституцією, передбачені лише в умовах надзвичайного стану. Я не проти заходів, що вживаються, але є певна правова процедура і вона передбачена не просто так», – сказав Москалюк.

Раніше «Слово і Діло» розбиралось, як змінилася робота органів влади та міжнародних організацій.

Також ми писали, як планують посилити карантинні заходи в Україні, та які можуть бути політичні наслідки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: