Карантин чи надзвичайний стан: чи потрібен Україні особливий правовий режим

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог
Олександр Леоновполітолог
Володимир Воляполітичний експерт

Президент України Володимир Зеленський не виключає запровадження надзвичайного стану в Україні через коронавірус. «Поки ми не дійшли до цієї ситуації, але, якщо це буде потрібно, ми запровадимо надзвичайний стан», – заявив Зеленський. Наразі в Україні в рамках боротьби з поширенням коронавірусу запроваджений карантин. У коментарі «Слово і Діло» політтехнолог Тарас Загородній пояснив, що запроваджувати режим надзвичайного стану можна, якщо є розуміння, що НС – це ядерна зброя та її потрібно правильно застосовувати. У свою чергу, виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов виступив проти особливого правового режиму в країні, а політолог-міжнародник Володимир Воля зауважив, що було б більш чесно й адекватно з точки зору права і державного управління запровадити саме надзвичайний стан.

Політтехнолог Тарас Загородній пояснив, що президент не може давати розпорядження містам про запровадження надзвичайного стану, це не в його компетенції.

«Є пропозиція від Кабміну, підзаконний нормативний акт, але далі рішення про запровадження надзвичайного стану схвалює місцева влада», – позначив Тарас Загородній.

Також експерт неоднозначно оцінив рішення про закриття метро в Києві, оскільки поки незрозуміло, чи будуть такі дії ефективними.

«Дуже багато питань. Наприклад, як медичний персонал буде діставатися своїх робочих місць? Як доїдуть «швидкі»? Повинні організувати розвезення, але ключове тут «повинні». Закрити метро – означає, що всі перейдуть на наземний транспорт. Це фактично повний колапс у місті», – прокоментував політтехнолог.

Експерт висловив сумніви з приводу того, що за відмову виконувати наказ президента про заборону роботи метрополітену міські голови можуть понести якусь кримінальну відповідальність.

Тарас Загородній також критично оцінив обмеження з приводу того, щоб в громадський транспорт пускали до 10 осіб.

«Як і хто буде рахувати? Що станеться, якщо зайде 11 осіб? Покласти провину на перевізника? Те, що поліція при кожному автобусі буде стояти і контролювати, теж навряд чи дасть ефект. Поки що це незрозуміло. Можливо, згодом, дійсно, буде хороший результат, потрібно стежити за ситуацією», – поділився політолог.

На його думку, для того, щоб запровадити режим надзвичайного стану в Україні, потрібно бути добре підготовленим.

Експерт зауважив, що НС – це ядерна зброя, яку слід правильно застосовувати. Якщо буде апарат, який зможе зробити все, що потрібно, то можливе таке рішення.

«Поки що особливих дій уряду щодо підготовки немає. Ситуація краща, якщо порівнювати із Гончаруком, самокатами і космічним міністром охорони здоров'я, яка два тижні сиділа в пансіонаті замість того, щоб готувати медичну галузь до протидії вірусу. Однак у такому разі робити однозначні висновки рано», – прокоментував політтехнолог Тарас Загородній.

Виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов нагадав, що з 17 березня вирішено запровадити режим надзвичайної ситуації в Чернівецькій і Житомирській областях. На його думку, якщо запровадять НС по всій Україні, наслідки будуть вкрай негативні.

Він зазначив, що за підсумками першого кварталу ситуація з виконанням бюджету катастрофічна. Зупинка цілих галузей сфери обслуговування ситуацію ще більше погіршить.

«Ми і без надзвичайного стану входимо в системну економічну кризу. До того ж, якщо запроваджувати НС, то потрібно розуміти, які опції будуть активовані? Наприклад, Міністерство юстиції України пропонує доповнити закон про надзвичайний стан можливістю огляду особистих речей та обшуку автомобілів без рішення суду. При чому тут коронавірус?» – прокоментував Олександр Леонов.

Він зазначив, що режим надзвичайного стану несе досить серйозне обмеження свобод. Чи не буде використаний цей режим використаний, щоб придушити протести, – теж питання, додав експерт.

«Якщо загнати людей на карантин на місяць, залишити без роботи, доходу, позбавити певних прав і свобод, то може бути кумулятивний ефект. Акції протесту – це як спосіб випустити пару, висловити невдоволення рішеннями влади. Добре, якщо не зірве дах. У 2013 році саме так і вийшло», – прокоментував виконавчий директор Центру прикладних політичних досліджень «Пента» Олександр Леонов.

У свою чергу, політолог-міжнародник Володимир Воля позначив, що обмеження пересування в межах населених пунктів, обмеження міжміського та міжобласного сполучення – це вже заходи, які схожі не на якийсь локальний спалах епідемії в межах населеного пункту або району.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світуІталія поширила карантин на всю країну, Чехія штрафує порушників правил безпеки, Ізраїль вдається до самоізоляції.

До того ж, сюди слід віднести заборону масових зібрань, припинення роботи підприємств торгівлі, громадського харчування, послуг, перевезень та інші заборони, зазначив він.

«Карантин такого масштабу, як зараз збирається запровадити влада, - це надзвичайний стан. Тому з правової точки зору та з урахуванням наявних обставин було більш адекватно запровадити саме надзвичайний стан по всій Україні», – констатував Володимир Воля.

Раніше ми з'ясували, які країни припиняють пасажирське сполучення через коронавірус.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, скільки наших співвітчизників перебуває в країнах, де найбільше поширився вірус.

Як намагаються зупинити коронавірус у різних країнах світу – за посиланням.

Також «Слово і Діло» вирішило нагадати, які симптоми коронавірусу та як від нього вберегтися.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: