НАБУ закрило «дорожню справу Труханова»

Читать на русском
Національне бюро закрило справу про можливе заволодіння коштами одеського бюджету, бо експертиза не встановила збитків.
Геннадій Труханов

Національне антикорупційне бюро закрило кримінальне провадження про можливе заволодіння коштами одеського бюджету на ремонті доріг, до якої міг бути причетний міський голова Одеси Геннадій Труханов.

Про це журналісту «Слово і Діло» повідомили джерела в антикорупційних органах правопорядку.

Один співрозмовник підтвердив, що кримінальне провадження, пов'язане зі службовими особами Одеської міської ради та приватної компанії «Ростдорстрой», було закрите. Інше джерело повідомило, що після проведення декількох експертиз не було встановлено збитків у справі і тому її було закрито. За даними «Слово і Діло», підставою для закриття справи вказаний пункт другий частини першої статті 284 Кримінального процесуального кодексу України, тобто встановлена відсутність в діянні складу кримінального правопорушення.

Як відомо, НАБУ розслідувало справу про можливу розтрату або заволодіння коштами одеського бюджету. За версією слідства, злочинна схема полягала в тому, що службові особи міськради в 2014-2015 роках проводили держзакупівлі, встановлюючи завищену очікувану вартість. Участь у торгах брали підприємства, підконтрольні одним і тим самим особам: одеським чиновникам та підприємцям. За результатами торгів із заздалегідь визначеним переможцем укладаються договори та виконуються роботи, вартість яких значно завищена.

Загальна вартість закупівель, які могли бути злочинними, становить 460 мільйонів гривень або близько 21,9 мільйона доларів. З них 3,4 мільйона доларів перевели на рахунки кіпрських, віргінських та панамських офшорів із позначкою «внутрішній трансфер» та «переказ власних коштів». Частина цих грошей може бути незаконно привласнена. Зокрема, кошти нібито переводилися на рахунки компаній Comatrans SA та Edco Finance Ltd, відкриті в швейцарському банку.

НАБУ вказувало фігурантами справи чотирьох представників партії «Довіряй ділам», яку очолює мер Одеси Геннадій Труханов. Двоє з них слідство називає бенефіціарами ТОВ «Ростдорстрой». Імовірно, йдеться про Юрія Шумахера, депутата від партії Труханова, та Євгена Коновалова, який у 2015 році балотувався від тієї ж партії. Однак наразі серед власників компанії значаться інші наближені до мера підприємці – Олександр Рацкевич та Олександр Жуков.

Ще два однопартійці Труханова, які згадуються у справі, – це засновники двох інших пов'язаних фірм: «БВК «ПИК-СТРОЙ» та «ДРСУ-КОМ». Очевидно, йдеться про чинного депутата Марину Лозовенко та Миколу Данилюка, який у 2015 році був уповноваженою особою «Довіряй ділам» на місцевих виборах. Також у справі фігурує директор фінансового департаменту Одеси Світлана Бедрега. Її дочка Антоніна є бізнес-партнером одного з фігурантів.

Нагадаємо, суд заочно заарештував екс-помічницю Труханова Альону Попову. Раніше НАБУ оголосило її в розшук.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: