Експомічниця Труханова в червні покинула Україну – НАБУ

Читать на русском
У Національному бюро повідомили, що колишня помічниця одеського міського голови через незначний час після обшуків покинула Україну.

Колишня помічниця міського голови Одеси Геннадія Труханова Альона Попова через місяць після обшуку детективів Національного антикорупційного бюро 16 травня покинула Україну і не повернулася.

Про це йдеться в ухвалі Вищого антикорупційного суду від 12 березня, повідомляє «Слово і Діло».

Детектив вказував, що 16 травня, коли НАБУ тільки планувало провести обшук у Попової, остання повідомляла телефоном, що відсутня в квартирі, коли насправді перебувала вдома і не відчиняла двері. У період часу до примусового відчинення дверей підозрювана нібито пошкодила всі наявні в квартирі цифрові носії інформації: мобільний телефон, планшетний комп'ютер, персональний комп'ютер та ноутбук. Також Попова спалила паперові документи на балконі квартири та приховала на стелі гардеробу флешки, які в подальшому були виявлені.

Вже 20 червня вона покинула Україну в напрямку Молдови та, за даними детективів, так і не повернулася. Тим самим підтверджуються ризики переховування від слідства та знищення речей та документів, необхідних НАБУ і САП. Також у підтвердження ризику незаконного впливу на свідків, серед яких є службові особи Одеської міської ради, детектив навів дані зі знайденої флешки. На ній містяться відомості щодо виплати коштів депутатам та службовим особам Одеської міської ради, іншим посадовим особам державних органів. Тому суд заочно заарештував Попову.

За версією слідства, Одеський міський голова Геннадій Труханов у період з липня до грудня 2016 року спільно з іншими посадовцями Одеської мерії та представниками приватної компанії заволоділи коштами місцевого бюджету міста Одеси в сумі 92 млн грн. Корупційну схему, на переконання детективів, реалізовано під виглядом купівлі будівлі збанкрутілого заводу «Краян» за завідомо завищеною вартістю. У подальшому сплачені кошти планували легалізувати через підприємство з ознаками фіктивності, засновник та керівник якого, як встановило слідство, наразі проживає на непідконтрольній території Луганської області. Детективи НАБУ та прокурори САП стали на заваді цим планам, ініціювавши в грудні 2016 року накладення арешту на кошти, сплачені із місцевого бюджету Одеси.

Пізніше у цій справі встановили організатора та інших учасників схеми. Зокрема, за даними слідства, Дубовой є організатором схеми. Крім нього, про підозру повідомили депутату Одеської обласної ради Олегу Бабенку, ексдепутату Кілійської районної ради Одеської області Анатолію Коломійцю та колишній помічниці Труханова Поповій. Остання переховується за кордоном і тому перебуває в розшуку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: