Справа Труханова: суд визначив заставу депутату Одеської облради

Читать на русском
Антикорупційний суд частково задовольнив клопотання детектива та прокурора про застосування запобіжного заходу підозрюваному.
Олег Бабенкофото: Українська служба інформації

Суд визначив 5,25 млн грн застави депутату Одеської обласної ради Олегу Бабенку, якого Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють у причетності до заволодіння понад 92 млн грн одеського бюджету під час купівлі Одеської міською радою будівлі збанкрутілого заводу «Краян».

Таке рішення ще 13 лютого ухвалив Вищий антикорупційний суд, проте саму ухвалу оприлюднили лише 26 лютого, повідомляє «Слово і Діло».

Прокурор САП Валентин Мусіяка клопотав про обрання Бабенку запобіжного заходу у вигляді 20 млн грн застави. Проте суд задовольнив клопотання частково, визначивши заставу на рівні 5,25 млн грн.

Водночас, за даними «Української служби інформації», Бабенко сказав прокуратурі, що не може сплатити таку суму застави і просив САП клопотати про зменшення розміру. Наразі в апеляційній палаті ВАКС розглядається скарга адвоката депутата на визначення йому такої застави. Наступне засідання має відбутися 3 березня.

За версією слідства, Одеський міський голова Геннадій Труханов у період з липня по грудень 2016 року спільно з іншими посадовцями Одеської мерії та представниками приватної компанії заволоділи коштами місцевого бюджету міста Одеси в сумі 92 млн грн. Корупційну схему, на переконання детективів, реалізовано під виглядом купівлі будівлі збанкрутілого заводу «Краян» за завідомо завищеною вартістю. В подальшому сплачені кошти планували легалізувати через підприємство з ознаками фіктивності, засновник та керівник якого, як встановило слідство, наразі проживає на непідконтрольній території Луганської області. Детективи НАБУ та прокурори САП стали на заваді цим планам, ініціювавши у грудні 2016 року накладення арешту на кошти, сплачені із місцевого бюджету Одеси.

Пізніше у цій справі встановили організатора та інших учасників схеми. Зокрема, за даними слідства, Дубовой є організатором схеми. Крім нього, про підозру повідомили депутату Одеської обласної ради Олегу Бабенку, ексдепутату Кілійської районної ради Одеської області Анатолію Коломійцю та колишній помічниці Труханова Альоні Поповій. Остання переховується за кордоном і тому перебуває у розшуку.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: