Коронавірус у світі: яких заходів безпеки вжито в Україні

Читать на русском
В Україні поки тільки один випадок зараження коронавірусом, у світі їх понад 116 тисяч. Яких заходів безпеки вжито.

Станом на 10 березня у світі налічується понад 116 тисяч випадків захворювання на коронавірус. Померли вже 4 тисячі 88 осіб, найбільшу кількість смертей зареєстровано в китайській провінції Хубей, Італії та Ірані. При цьому одужали 47,7 тисяч осіб. Країни, в яких зафіксовані випадки захворювання, вживають запобіжних заходів, і Україна – не виняток. Детальніше – в матеріалі «Слово і Діло».

Яка ситуація з коронавірусом в Україні

Станом на 10 березня в Україні, як і раніше, тільки один зафіксований випадок зараження коронавірусом – у Чернівцях, у чоловіка, який подорожував Італією. Хворий перебуває під наглядом медиків.

«Станом на 10 березня Центр громадського здоров'я України отримав 40 підозр про захворювання COVID-19, з яких один підтверджений (3 березня). 4 зразка перебувають на стадії дослідження», – повідомили сьогодні вранці у МОЗ.

Крім того, 9 березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль затвердив новий посилений план боротьби з поширенням в Україні коронавірусу:

  • буде переглянутий запас Держрезерву щодо забезпечення засобами індивідуального захисту населення з урахуванням тримісячної потреби;

  • прем'єр доручив представити інформацію про вітчизняних виробників індивідуальних засобів захисту і з'ясувати, чи здатні вони забезпечити попит населення і медустанов;

  • МОЗ має розробити комунікаційний план із визначення алгоритму дій, якщо будуть виникати нові випадки коронавірусу і довести його до відома місцевих органів влади.

Також медпрацівники і співробітники Державної прикордонної служби повинні оглядати всіх осіб, які прибувають до України з-за кордону і через КПВВ на Донбасі і Криму.

Відзначимо, що з 25 лютого на кордоні України проводять температурний скринінг. Вже перевірені понад 1,4 млн осіб.

Сьогодні о 15:30 почалося засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій щодо протидії поширенню коронавірусу в Україні.

Детальніше про те, як уберегтися від коронавірусу і які симптоми хвороби, ми писали раніше.

Яких заходів безпеки вжито в Києві

У міській адміністрації повідомили, що відпрацьований механізм взаємодії з громадянами, які повернулися з країн, де є випадки захворювання: «Усе, що потрібно зробити людині, – зателефонувати на 15-51 і повідомити про повернення з-за кордону і надати дані про себе».

У Києві визначено сім медустанов (дитячі, дорослі лікарні та пологовий будинок), які оснащені відповідним чином і мають висококваліфікованих інфекціоністів. Крім того, у столичних школах і дитячих садках доручено вимірювати температуру учням і вихованцям. Весь громадський транспорт перед виходом на маршрут миють дезінфікуючими засобами.

Коронавірус: (не)такий страшний, як його малюютьКоронавірусом з Китаю заразилися понад 82 тисячі особи в усьому світі, майже 3 тисячі – померли. Що потрібно знати про хворобу, як вона передається та які її симптоми.

Столичний мер Віталій Кличко допустив закриття шкіл і дитячих садів на карантин. Не виключений і сценарій закриття в Києві громадського транспорту. «Якщо почнеться поширення цієї хвороби, то ми готові і до такого розвитку ситуації, коли будуть заборонені всі заходи, де є скупчення людей, і ми будемо закривати школи і дитячі садки, щоб ця хвороба не поширювалася», – заявив він у коментарі BBC.

Авіакомпанії скасовують рейси через коронавірус

Авіакомпанія МАУ сьогодні повідомила, що через рекомендації урядів багатьох країн і зниження попиту будуть скасовані деякі рейси в Італію, Швейцарію, Грецію, Німеччину, Ізраїль, Іспанію, Великобританію, Литву, Азербайджан, Туреччину, Польщу, Угорщину, Австрію, Чехію, Фінляндію , Данію. У компанії рекомендували перевіряти статус рейсів за кілька днів до вильоту на офіційному сайті.

Також лоукостер Wizz Air з 10 березня до 3 квітня припиняє польоти до Італії, а з 12 до 23 березня – до Ізраїлю. Свої рейси до Італії скасувала також ірландська компанія Ryanair, з 10 березня до 8 квітня.

В Україні зафіксували перший випадок коронавірусу: реакція соцмережВ Україні зафіксували перший випадок коронавірусу. Слово і Діло подивилося, як на новину відреагували в соцмережах.

Українська авіакомпанія SkyUp з 5 березня вже призупинила виконання рейсів до Турина. Поки скасування діє до 25 жовтня. Сьогодні в компанії повідомили, що розглядають можливість зміни польотної програми і найближчим часом повідомляють про це.

Заходи безпеки в інших країнах

У зв'язку зі спалахом коронавірусу на півночі Італії був запроваджений карантин, однак тепер його вирішили поширити на всю країну. В Італії закриють школи та університети, обмежать проведення публічних зібрань і відвідування спортивних заходів.

Аналогічних заходів буде вжито в Чехії: з 11 березня скасовують заняття у школах, училищах та професійно-технічних навчальних закладах. Починаючи з 18-ї години сьогодні будуть заборонені театральні, музичні, кіно-, спортивні, релігійні та художні вистави за участю понад 100 осіб. Заборона на масові заходи діє також у Польщі. Країна запровадила санітарний контроль на кордоні з Німеччиною, Чехією та іншими сусідніми державами (у тому числі з Україною).

Ізраїль вирішив запровадити двотижневий домашній карантин для всіх, хто прибуває до країни, причому не тільки для туристів, а й громадян Ізраїлю, які приїдуть з-за кордону.

У свою чергу, у Міністерстві закордонних справ України закликали утриматися від відвідування країн, де зафіксовано коронавірус.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» писало про основні міфи про коронавірус, які спростувала ВООЗ.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: