ВООЗ спростувала міфи про китайський коронавірус

Читать на русском
Вживання кокаїну, перебування на морозі або поїдання часнику не допоможуть захиститися від нового коронавірусу.

Число жертв коронавірусу в Китаї перевищила 2 тисячі, а загальна кількість хворих з початку епідемії – понад 74 тисячі осіб. Новий коронавірус недостатньо вивчений, і поки вчені намагаються знайти ефективні ліки від захворювання і створити вакцину, інформація про вірус вже обросла безглуздими міфами. Всесвітня організація охорони здоров'я спростувала найбільш поширені, роз'яснивши, що таке новий коронавірус.

Міф: новий коронавірус (2019 nCov) може передаватися через укуси комарів.

ФАКТ: новий коронавірус – респіраторний вірус, тобто передусім передається повітряно-крапельним шляхом, наприклад, при кашлі або чханні, а також через краплі слини або виділення з носа. Щоб захиститися від інфекції, треба триматися подалі від тих, хто кашляє і чхає або має підвищену температуру. Також треба частіше мити руки.

МІФ: дитячу сечу можна використовувати для профілактики.

ФАКТ: сеча не вбиває віруси або бактерії. Сеча може в невеликих кількостях містити вірусний або бактеріальний матеріал. Миття рук або протирання поверхонь дитячою сечею не захистить від нового коронавірусу. Необхідно регулярно обробляти руки спиртовим засобом або мити їх водою з милом. Для обробки поверхонь підійдуть звичайні побутові дезінфікуючі засоби.

Коронавірус у Китаї: що потрібно знати про хворобуКоронавірус у Китаї. Усе, що потрібно знати про хворобу – симптоми, профілактика та шляхи зараження.

МІФ: хворий може знищити вірус, перебуваючи на вулиці в морозну і сніжну погоду.

ФАКТ: це не допоможе. Температура тіла здорової людини – від 36,5 ° до 37 ° – незалежно від температури навколишнього середовища або погоди. Найефективнішою профілактикою є регулярна обробка рук спиртовими антисептиками або їх миття водою з милом.

МІФ: прийом кокаїну допомагає захиститися від нового коронавірусу (2019 nCoV).

ФАКТ: кокаїн не захистить від зараження новим коронавірусом, але може бути небезпечним для здоров'я. Кокаїн – стимулюючий наркотик, що спричиняє звикання. Його прийом викликає небезпечні побічні ефекти і шкодить здоров'ю.

МІФ: вірус може передаватися через предмети, наприклад, монети або банкноти.

ФАКТ: ризик зараження новим коронавірусом (2019 nCoV) в результаті дотику до предметів, включаючи монети, банкноти або банківські карти, є дуже низьким. За попередніми даними, новий коронавірус може зберігати життєздатність на поверхнях протягом кількох годин. Будь-який предмет може бути заражений новим коронавірусом (2019 nCoV), якщо хвора людина чхне або покашляє на нього або доторкнеться до нього. Якщо часто мити руки, то ризик зараження від предметів, включаючи монети, банкноти або банківські карти, дуже низький.

МІФ: від кашлю або чхання вірус розноситься на відстань до 8 метрів.

ФАКТ: краплі, що виділяються при чханні або кашлю, розлітаються від хворого на відстань не більше 1 метра. Коли інфікована новим коронавірусом (2019 nCoV) людина кашляє або чхає, вірус виділяється з його організму разом із краплями, які розлітаються на певну відстань. Тому для захисту від будь-якого респіраторного вірусу необхідно триматися на відстані від усіх, у кого спостерігаються підвищена температура і кашель, і регулярно мити руки або обробляти їх спиртовим антисептиком.

МІФ: новий коронавірус може розноситися повітрям на великі відстані.

ФАКТ: краплі рідин, що виділяються з дихальних шляхів хворого під час кашлю або чхання, через велику маси не можуть долати великі відстані повітрям. Зараження може також відбутися в результаті дотику до очей, рота та носа після контакту руками з інфікованою поверхнею. Для профілактики зараження слід регулярно обробляти руки спиртовим антисептиком або мити їх водою з милом.

Віруси та інфекції, які забрали найбільше людських життів за останні 100 роківКитайський коронавірус менш смертоносний, ніж інші вірусні захворювання, що викликали пандемію на планеті. Сумнозвісна іспанка, що вирувала на початку XX століття, забрала 5 відсотків населення планети.

МІФ: сушарки для рук дозволяють знищити вірус.

ФАКТ: ні, сушарки для рук не вбивають вірус 2019 nCoV. Для профілактики нової коронавірусної інфекції необхідно регулярно обробляти руки спиртовим антисептиком або мити їх водою з милом. Вимиті руки слід ретельно висушити паперовими рушниками або електросушаркою.

МІФ: маски для обличчя можна використовувати повторно, їх можна випрати, стерилізувати або обробити антисептиками для рук.

ФАКТ: ні, повторне використання лицьових масок, включаючи медичні маски, плісировані (пласки) і маски N95, не допускається. Якщо ви перебували в тісному контакті з людиною, зараженою новим коронавірусом або іншою респіраторною інфекцією, передню поверхню маски слід вважати інфікованою. Після використання маску необхідно зняти, не торкаючись до її передньої частини, і утилізувати належним чином. Після зняття маски слід обробити руки антисептиком на спиртовій основі або вимити їх водою з милом.

МІФ: ультрафіолетова лампа для дезінфекції може знищити новий коронавірус.

ФАКТ: УФ-лампи не слід використовувати для стерилізації рук або інших ділянок шкіри, оскільки ультрафіолетове випромінювання може спричинити еритему (роздратування) шкіри.

МІФ: обробка поверхні всього тіла етанолом або хлорним вапном дозволяє знищити вірус.

ФАКТ: ні, віруси, що вже дісталися організу, неможливо знищити в такий спосіб. Розпилення таких речовин може завдати шкоди слизовим оболонкам (тобто очам, ротовій порожнині). Слід пам'ятати, що як спирт, так і хлорне вапно, можуть бути ефективними засобами дезінфекції поверхонь, але використовувати їх необхідно у відповідних випадках і з дотриманням правил.

МІФ: можна заразитися через листи або посилки з Китаю.

ФАКТ: ні, проведені дослідження показали, що коронавіруси недовго зберігають життєздатність на предметах, зокрема конвертах або поштових посилках.

МІФ: новим коронавірусом можна заразитися від домашніх тварин.

Більшість хворих на коронавірус одужують легко – ВООЗУ ВООЗ озвучили статистику щодо захворювання на новий вірус із Китаю. За даними експертів, четверо з п'яти пацієнтів мають шанс одужати легко.

ФАКТ: наразі немає ніяких доказів того, що домашні тварини, зокрема собаки чи коти, можуть бути переносниками нового коронавірусу. Проте після контакту з тваринами рекомендується мити руки водою з милом. Це захистить від низки поширених бактерій, таких як кишкова паличка і сальмонела, якими людина може заразитися від домашніх тварин.

МІФ: вакцини проти пневмонії захищають від нового коронавірусу.

ФАКТ: ні, цей вірус принципово відрізняється від усіх інших, і для нього потрібна спеціальна вакцина. Зараз вчені намагаються розробити вакцину проти вірусу 2019 nCoV, і ВООЗ надає їм допомогу. При цьому, як і раніше, рекомендується робити щеплення від інших респіраторних захворювань,.

МІФ: щоб захиститися від вірусу, треба регулярно промивати ніс сольовим розчином.

ФАКТ: немає наукових даних про те, що регулярне промивання носа сольовим розчином дозволяє захистити від нової коронавірусної інфекції. За деякими даними, регулярне промивання носа сольовим розчином може прискорити одужання при звичайній застуді. Однак докази ефективності регулярного промивання носа як засобу профілактики респіраторних інфекцій відсутні.

МІФ: рідина для полоскання рота може захистити від зараження.

ФАКТ: доказів того, що рідина для полоскання рота може захистити від зараження новим коронавірусом, немає. Деякі марки рідини для полоскання рота дійсно можуть на кілька хвилин знищити деякі мікроби, присутні в ротовій порожнині. Проте це не означає, що вони забезпечують захист від зараження вірусом 2019 nCoV.

МІФ: часник врятує від зараження новим коронавірусом.

ФАКТ: часник – корисний для здоров'я продукт, що має певні антибактеріальні властивості. Однак наразі не було отримано жодних підтверджень ефективності вживання часнику як засобу профілактики зараження новим коронавірусом.

МІФ: натирання шкіри кунжутним маслом захистить від зараження.

ФАКТ: кунжутне масло не вбиває новий коронавірус. Знищити вірус 2019 nCoV можна при обробці поверхонь деякими хімічними дезінфікуючими речовинами. До таких речовин належать хлорне вапно/дезінфікуючі засоби на основі хлору, ефірні розчинники, 75% спирт, надоцтова кислота і хлороформ. Не треба натирати ними тіло або шкіру під носом – це може бути навіть небезпечно для здоров'я.

МІФ: новим вірусом можуть заразитися лише люди похилого віку.

ФАКТ: заразитися можуть люди в будь-якому віці. Люди похилого віку або ті, що страждають на певні захворювання (наприклад, астму, діабет, хвороби серця), схильні до підвищеного ризику розвитку важких форм коронавірусної інфекції.

МІФ: лікувати новий вірус треба антибіотиками.

ФАКТ: ні, антибіотики проти вірусів не діють. Вони дозволяють лікувати тільки бактеріальні інфекції. Новий коронавірус (2019 nCoV) – це вірус, отже, антибіотики не слід використовувати для профілактики і лікування коронавірусної інфекції. Хворим можуть призначати антибіотики для лікування супутніх бактеріальних інфекцій.

ВООЗ повідомляє, що наразі рекомендованих лікарських засобів, призначених для профілактики або лікування інфекції, спричиненої новим коронавірусом (2019 nCoV) немає. Вчені працюють над створенням специфічних лікарських засобів проти нового коронавірусу, яким треба спочатку пройти клінічні випробування. ВООЗ спільно з низкою партнерів надає допомогу з метою прискорення роботи зі створення нових лікарських засобів.

Раніше «Слово і Діло» досліджувало, які віруси та інфекції забрали найбільше людських життів за останні 100 років.

Також ми писали, що ВООЗ назвало групи ризику, схильні до тяжкого перебігу захворювання коронавірусів.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: