Коронавірус в Україні: що відомо на даний момент

Читать на русском
Коронавірус в Україні. Хворобу зафіксували у чоловіка, який нещодавно повернувся з Італії.

В Україні зафіксували перший випадок захворювання китайським коронавірусом COVID-19. Захворювання виявили у чоловіка (26 років), який повернувся з дружиною з Італії. Симптоми хвороби у нього з'явилися 28 лютого. «Слово і Діло» зібрало все, що відомо на даний момент.

Коронавірус в Україні

Головний санітарний лікар України Віктор Ляшко сьогодні повідомив, що коронавірус виявили у 26-річного українця, який з дружиною повернувся з Італії. На кордоні було проведено температурний скринінг, але температура була нормальною. Симптоми хвороби з'явилися 28 лютого, на наступний день чоловік звернувся до медиків і був ізольований.

У нього взяли тести на грип та коронавірус, останній виявився позитивним. Чоловік в даний момент знаходиться в лікарні, його дружина – в самоізоляції вдома.

Коронавірус у Китаї: що потрібно знати про хворобуКоронавірус у Китаї. Усе, що потрібно знати про хворобу – симптоми, профілактика та шляхи зараження.

Ляшко також повідомив, що три підозри захворювання на коронавірус в Києві не підтвердилися. У Міністерстві охорони здоров'я підкреслили, що нічого екстремального не сталося: «Багато що залежить не тільки від влади, але і від самих громадян. Важливо зберігати спокій, дотримуватися рекомендацій щодо особистої гігієни та перебування в громадських місцях. А ось скуповувати маски не потрібно. Маска не захищає від вірусу здорову людину. Використовувати маску має сенс тільки тим, у кого є симптоми ГРВІ».

Всі, хто знаходиться в обсервації в Нових Санжарах Полтавської області, здорові. «Ніяких симптомів гострих респіраторних захворювань виявлено не було. Уже цього четверга, 5 березня, закінчується термін обсервації, і всі вони повернуться додому», – заявив Ляшко.

Як передається коронавірус

Китайський коронавірус передається повітряно-крапельним і контактним шляхами. Тому рекомендується зберігати дистанцію з хворими людьми (безпечна відстань – більше 1,5 метра). Найчастіше вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустка, рукавички) після торкання об'єктів (тварин, дверних ручок, поручнів), забруднених виділеннями з дихальних шляхів хворого або інфікованого.

Не можна заразитися від домашніх тварин або через посилку, відправлену з країни, де зафіксовано захворювання. У Всесвітній організації охорони здоров'я також заявили, що ризик зараження коронавірусом в результаті дотику до банкнот, монет або банківських карток, є дуже низьким.

Раніше «Слово і Діло» писало про основні міфи про коронавірус, які спростувала ВООЗ.

Смертність від коронавірусу становить всього 3,3%

Станом на ранок 3 березня кількість жертв коронавірусу в Китаї склала 2 тисячі 943 людини. У країні зафіксовано 80,1 тисячі підтверджених випадків захворювання, одужали 47,2 тисячі осіб.

Однак захворювання, викликане новим коронавірусом, не можна називати смертельним, відзначають в Міністерстві охорони здоров'я. Його летальність становить всього 3,3%, важкими є 20% випадків захворювання. В історії людства були більш небезпечні епідемії: «Слово і Діло» писало, які віруси та інфекції забрали найбільше людських життів за останні сто років.

Коронавірус: (не)такий страшний, як його малюютьКоронавірусом з Китаю заразилися понад 82 тисячі особи в усьому світі, майже 3 тисячі – померли. Що потрібно знати про хворобу, як вона передається та які її симптоми.

Відзначимо, випадки зараження коронавірусом за межами Китаю зафіксували в 64 країнах (тепер ще й в Україні). У топ-5 країн за кількістю підтверджених випадків входять Китай, Південна Корея, Італія, Іран і Японія. Більше ста випадків захворювання зафіксували також у Франції, Німеччині, Іспанії, Сінгапурі та США.

Як уберегтися від коронавірусу

Симптоми коронавірусу з Китаю схожі з симптомами застуди: кашель, нежить, біль у горлі та головний біль, утруднення дихання, лихоманка. Ускладненням вірусу є пневмонія і відмова нирок. Інкубаційний період – 14 днів. Поки в світі немає ліків, призначених для профілактики або лікування інфекції. Пацієнтів лікують симптоматично.

Як і у випадку з будь-яким іншим вірусом, в зоні ризику знаходяться люди похилого віку і люди з хронічними хворобами і слабким імунітетом, медичні працівники, люди, у яких був прямий фізичний контакт з хворим.

ВООЗ рекомендує дотримуватися таких заходів безпеки:

  • часто мити руки з милом або обробляти антисептичними засобами, уникати дотиків до свого обличчя;

  • під час кашлю та чхання прикривати рот і ніс серветкою або згином ліктя;

  • ретельно готувати їжу, зокрема, м'ясо і яйця;

  • уникати контакту з хворими людьми, вчасно звертатися до лікаря у разі нездужання;

Наскільки Україна готова до спалаху коронавірусу

Як повідомили в Міністерстві охорони здоров'я, в Україні є чіткий план дій на випадок спалаху коронавірусу. У країні близько 12 тисяч місць в інфекційних стаціонарах, близько 2 тисяч лікарів-інфекціоністів та 5 тисяч медперсоналу.

В інфекційних лікарнях є 605 апаратів штучного дихання. При необхідності будуть залучені апарати штучного дихання з інших лікарень.

Крім того, Україна закупила тест-систему для виявлення коронавірусу. Тест-система і реагенти розраховані на обстеження 960 осіб, цього вистачить до моменту отримання чергових реагентів. ВООЗ при необхідності може надати Україні більше тестів для діагностики.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: