Коронавірус в ОРДЛО та ризик епідемії: якими можуть бути наслідки

Читать на русском
Володимир Воляполітичний експерт
Сергій Грабськийвійськовий експерт

З ранку 7 березня на контрольних пунктах в'їзду-виїзду (КПВВ) на Донбасі були запроваджені обмежувальні заходи у зв'язку з небезпекою поширення коронавірусу в Україні. За даними штабу, усі громадяни, які мають намір перетнути лінію розмежування, будуть проходити обов'язкову процедуру огляду і температурний скринінг. Політолог-міжнародник Володимир Воля не виключив, що коронавірус може перетворити ОРДЛО в один великий «ізолятор», якщо там почнеться епідемія. Глава Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський у коментарі порталу пояснив, що на території ОРДЛО медичний рівень захисту населення нульовий.

Володимир Воля підкреслив, що загроза епідемії на території ОРДЛО зростає відповідно до того, як збільшується кількість інфікованих і кількість країн, де є інфіковані.

За його словами, короновірус може бути занесений на територію ОРДЛО з будь-якого напрямку.

«На пунктах пропуску через «контактну лінію» здійснюється контроль і перетнути цю лінію можна тільки в пунктах пропусках. Саме тому ймовірність потрапляння коронавірусу в ОРДЛО з України є меншою, ніж із Росії, з неконтрольованою ділянкою кордону», – висловив побоювання експерт.

На його думку, якщо в ОРДЛО з'являться інфіковані, то місцева система охорони здоров'я не зможе впоратися з ситуацією належним чином. У такому разі РФ не залишиться нічого іншого, крім як самостійно заблокувати цю ділянку кордону.

Україна також змушена буде припинити або істотно обмежити переміщення людей через пропускні пункти, додав він.

«У разі епідемії, ймовірно, не вдасться уникнути міжнародної гуманітарної інтервенції в ОРДЛО. І така епідемія завдасть політичний удар по «ЛНР-ДНР», – зазначив Воля.

Глава Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський підкреслив, що зараз українській владі потрібно чітко усвідомлювати реалії ситуації, особливо в тій зоні.

«На окупованих територіях, у принципі, відсутні дієві заходи та навіть будь-які механізми, матеріали, які могли б виявити коронавірус. Подекуди простий аналіз крові важко зробити, тому що бракує звичайних реагентів. Що вже говорити про якісь складні або не до кінця досліджені віруси?» – прокоментував військовий експерт.

Сергій Грабський акцентував увагу на тому, що на окупованих територіях рівень медичного захисту нульовий.

«Ми можемо тільки з жахом спостерігати за розвитком ситуації та посилювати контроль на наших пунктах», – поділився думками експерт.

Глава Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський також нагадав, що вірус вражає людей старшого віку, в яких ослаблений імунітет. З огляду на специфіку населення, яке проживає на Донбасі, ситуація вкрай небезпечна.

«На жаль, не виключено, що з часом ми можемо розглядати зону окупованих територію як таку, що може повністю дестабілізувати епідеміологічну ситуацію в прилеглих районах. Це зачепить і нас, і РФ», – підсумував глава Ради Всеукраїнського об'єднання «Союз учасників миротворчих операцій» Сергій Грабський.

Віруси та інфекції, які забрали найбільше людських життів за останні 100 роківКитайський коронавірус менш смертоносний, ніж інші вірусні захворювання, що викликали пандемію на планеті. Сумнозвісна іспанка, що вирувала на початку XX століття, забрала 5 відсотків населення планети.

Раніше на сайті так званого «Міністерства охорони здоров'я ДНР» повідомлялось, що на окупованій території Донецької області шпиталізували жінку з підозрою на коронавірус.

Також у штабі ООС заявили, що Росія найближчим часом збирається відрядити на тимчасово непідконтрольну територію Донбасу громадянина України, який отримав паспорт РФ та нещодавно повернувся з Китаю і в якого виявили симптоми коронавірусу.

Більше про ситуацію читайте в авторському матеріалі «Коронавірус: (не) такий страшний, як його малюють».

Раніше «Слово і Діло» розібралося, що за вірус зараз поширився в Китаї та які його симптоми.

«Слово і Діло» пропонує подивитися, які віруси та інфекції забрали найбільше людських життів за останні 100 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: