Вода в Крим: що значить заява Шмигаля та чи доречна гуманітарна складова

Читать на русском
Олег Саакянполітолог
Микола Сунгуровськийдиректор військових програм

В ефірі одного з телеканалів 5 березня прем'єр-міністр Денис Шмигаль сказав, що неподання води в Крим призведе до гуманітарної катастрофи. Ця заява викликала критику стосовно голови уряду. У ніч на 6 березня Шмигаль написав в Facebook, що деякі його слова «загубилася в шумі студії» і Україна зможе подавати воду в Крим лише після його повернення під контроль України. У коментарі порталу політолог Олег Саакян наголосив, що виправдовуватись гуманытарними міркуваннями недоречно, а директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський наполіг на тому, що Україна не повинна поставляти воду на півострів.

Політолог Олег Саакян вважає, що це висловлювання прем'єр-міністра перш за все показало, що через шість років у України досі немає державної стратегії, яка чітко б регламентувала питання подачі води на півострів.

«Якби була стратегія, де чітко вказано, що дозволено, а що ні, то ні прем'єр-міністру, нікому б іншому не доводилося б відповідати на такі питання», - констатував Саакян.

Експерт наполіг, що такі базисні речі повинні бути визначені раз і назавжди.

«Заява Шмигаля – свідоцтво того, що прем'єр не володіє темою, відповідь була дуже розмитою, не змістовною. Склалося враження, що він взагалі виходить з того, що ми подаємо воду в Крим і збираємося її перекрити», - поділився думками політолог.

Олег Саакян також уточнив, що апеляція до гуманітарної складової взагалі недоречна. Політолог пояснив, що для гуманітарних потреб води в Криму досить.

«Вода потрібна для промисловості, військових і аграрних потреб. Для цих цілей вода є», - констатував Саакян.

Він зазначив, що в даному випадку діють норми Женевської конвенції, згідно з якими відповідальність за окуповану територію несе країна-окупант. В іншому випадку, Україна починає спонсорувати РФ, допомагаючи налагодити виробництво, забезпечувати аграрний сектор і військові бази, аргументував експерт.

«Ще один момент полягає у відсутності господарюючого суб'єкта, можливості обліку для того, щоб такі поставки гіпотетично були можливі технічно і юридично. На сьогоднішній день, це питання також унеможливлює постачання води», - пояснив Олег Саакян.

Політолог наполіг, що ніякі компроміси, на кшталт обміну утримуваними особами взамін на постачання води неможливі.

Експерт зазначив, що суспільство негативно ставиться до таких обговорень. Якщо влада зважиться на подібні заходи це призведе до внутрішнього протистояння, серйозних соціальних наслідків, застеріг він.

«Креативні формати»: чи зможе Україна повернути собі КримВіцепрем'єр-міністр України запропонував два міжнародних формати з повернення країні окупованого півострова.

«Такі дії не допоможуть в деокупації півострова, а тільки нашкодять єдності всередині країни, боєготовності перед агресором. Навіть якщо розглянути фантастичний сценарій і припустити, що РФ виводить війська, відбувається деокупація і припиняється війна на Донбасі в обмін на поставки води - це все одно призведе до поляризації суспільства. Українське суспільство не прийме цього», - прокоментував політолог Олег Саакян.

Директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський зазначив, що через нестачу води в Криму може відбутися засолення ґрунту, змінюється структура ґрунту, а території можуть бути назавжди втрачені.

«Однак, РФ потрібно було про це думати, коли вирішили анексувати Крим. Погоджуватися на постачання води не варто. Ніякими гуманітарними міркуваннями це не виправдано», - зазначив Сунгуровський.

На його погляд, Україна може погодитися поставляти воду на півострів тільки за умови того, що РФ віддасть Крим і визнає анексію. Керівництво Кремля спробує шантажувати Україну.

«Можна уявити якусь військову операцію в Херсонській області з метою розблокувати канал. Однак Путін і РФ зараз не в тому стані, щоб йти на такі заходи», - підкреслив Сунгуровський.

Тим часом, в представництві президента України в АР заявили, що новопризначений глава Кабміну поки не в контексті Криму.

Чи зможе Україна повернути собі Крим - читайте в авторському матеріалі.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: