Регламент Верховної ради: які зміни пропонують внести «слуги народу»

Читать на русском

Відразу після початку роботи Верховної ради IX скликання в «Слузі народу» заговорили про недосконалість чинного регламенту, який заважає працювати в турборежимі. Віцеспікер Руслан Стефанчук заявив, що потрібно розробити абсолютно новий регламент, який би надав можливість при збереженні прав більшості і опозиції забезпечувати «швидкий і динамічний розгляд питань». Хоча це називали завданням номер один для «Слуги народу», депутати від фракції внесли законопроект тільки в останніх числах грудня. «Слово і Діло» розібралося, як монокоаліція пропонує переписати регламент.

Законопроект називається «Про внесення змін до регламенту ВРУ щодо удосконалення законодавчої процедури» (№2691). Його авторами стали народні депутати Давид Арахамія, Ігор Копитін, Євген Брагар, В'ячеслав Медяник, Галина Михайлюк, Євгенія Кравчук та Дмитро Соломчук.

Одна з найцікавіших пропонованих змін стосується порядку розгляду законопроектів. «Слуги» пропонують обговорювати ініціативи за процедурою першого, другого і третього читання у вівторок і середу, а голосувати – у четвер. У п'ятницю, як зазвичай, буде година запитань до уряду (з 10.00 до 11.00), з 11.00 до 13.00 пропонує зачитувати депутатські запити, а з 13.00 до 14.00 – виступи нардепів із різних питань (але, якщо таке рішення буде ухвалено більшістю голосів від конституційного складу Ради).

Автори законопроекту «подбали» навіть про президента Володимира Зеленського: запропонували, щоб визначені ним як невідкладні законопроекти вносилися до порядку денного сесії без голосування. Зараз за такою процедурою включають тільки законопроекти, що стосуються міжнародних договорів.

Одна з головних перешкод на шляху до швидкого ухвалення масштабних законопроектів – величезна кількість правок, які профільний комітет і депутати на засіданні розглядають тижнями. У законопроекті «слуг» пропонують заборонити внесення ідентичних пропозицій і поправок до ініціатив. Якщо такі все-таки будуть, їх об'єднають в одне ціле.

Крім того, пропонують скоротити терміни подачі альтернативних законопроектів: до невідкладного законопроекту – не пізніше ніж у 7-денний термін, до решти – як і раніше, 14 днів. Якщо йдеться про повторне перше читання, то альтернативний до невідкладного законопроекту можна внести тільки в 5-денний термін.

Також «слуги народу» хочуть ускладнити процедуру скасування рішення Верховної ради про ухвалення закону або постанови. Зараз відповідну постанову може внести хоч один депутат, в законопроекті пропонують зміни, згідно з якими це зможуть зробити щонайменше 45 нардепів, Кабінет міністрів і президент.

Нагадаємо, «Слово і Діло» проаналізувало, які головні обіцянки встигла виконати Верховна рада в 2019 році.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: