Коронавірус зафіксований в Україні. Чи буде паніка та як цього уникнути?

Читать на русском
Валентин Краснопьоровполітичний експерт

ВООЗ оголосила максимально високий рівень загрози епідемії коронавірусу в світі. Перший випадок зараження коронавірусом підтверджений в Україні. «Усі матеріали та зразки додатково передані в вірусологічну лабораторію ВООЗ, але випадок зареєстрований в Україні», - заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко на брифінгу в Кабінеті міністрів. Політичний аналітик Валентин Краснопьоров на даний момент оцінює вжиті заходи влади з протидії коронавірусу позитивно, але вважає, що спочатку було допущено багато помилок.

На його думку, добре, що влада почала проводити вимірювання температури у громадян, КПВВ на лінії розмежування Донецькій і Луганській областях, а також в Херсонській області - на адмінкордоні з окупованим Кримом. Приклад Італії показав, що відсутність контролю приносить сумні результати, зазначив він.

«В Італії вчасно не зреагували. Напевно, там одна з найгірших ситуацій, тому що своєчасно не надали особливого значення ситуації. В аеропортах зовсім не перевіряли людей, ставлення було досить легковажним», - прокоментував Краснопьоров.

Аналітик вважає, що всі країни зараз будуть відчувати наслідки коронавірусу. Однак, для кожної окремої країни, в тому числі для України, головне інше: зокрема, чи зможе влада локалізувати коронавірус.

Валентин Краснопьоров нагадав про випадки зараження вірусом у Греції та позитивно оцінив дії керівництва країни, яке змогло локалізувати всі три випадки.

Коронавірус у Китаї: що потрібно знати про хворобуКоронавірус у Китаї. Усе, що потрібно знати про хворобу – симптоми, профілактика та шляхи зараження.

«Є таке поняття, як суперносій, який легко може інфікувати десятки людей. Чи потрібно і чи будуть закривати регіони? Наприклад, у грецьких Салоніках також зафіксовано коронавірус. Але якщо людина локалізована, то який сенс усе закривати? Паніка в стилі того, що давайте все закриємо і побудуємо барикади - це жах. Навіщо паралізувати цілий регіон, якщо один випадок захворювання? Однак, не виключено, що можуть і закрити. Все залежить від своєчасної швидкої реакції, можливостей влади реагувати», - прокоментував Валентин Краснопьоров.

Краснопьоров нагадав ситуацію в Нових Санжарах, яка показала панічні настрої в суспільстві та жахливу реакцію керівництва країни, за що, на його думку, глава МОЗ може поплатитися посадою.

«Скалецьку потрібно було давно знімати. Нові Санжари це підтвердили. Можна сказати, що міністерка підставила нову владу, адже не змогла домовитися на місцях, МОЗ не могло забезпечити евакуйованих необхідним,», - говорить аналітик.

З політологічної точки зору, якщо влада зараз зможе швидко локалізувати випадки зараження, не допустити поширення по всій країні, то невдоволення і масштабної паніки суспільства можна уникнути. Отже, не буде і катастрофічного падіння рейтингів, вважає аналітик.

Він переконаний, що необхідно краще інформувати громадян про коронавірус, щоб запобігти паніці.

«Якщо влада не вживе усіх необхідних заходів, не відреагує і допустить, що вірус розгуляється по країні - наслідки непрогнозовані», - зазначив експерт.

Політичний аналітик також акцентував на тому, що від влади потрібна така реакція, яка зможе знизити градус хвилювання у суспільстві.

«По-перше, потрібно врахувати, що в теплу пору вірус не живе. По-друге, потрібно пояснити суспільству, що новий штам коронавірусу COVID-19 такий же небезпечний, як і інші штампи, як грип, не потрібно панікувати», - прокоментував Валентин Краснопьоров.

Більше про ситуацію читайте в авторському матеріалі «Коронавірус: (не) такий страшний, як його малюють».

Раніше ми детально описували, симптоми коронавірусу.

Також «Слово і Діло» пропонує подивитися,які віруси та інфекції забрали найбільше людських життів за останні 100 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: