Фігурантам другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» продовжили арешт

Читать на русском
Кіровський районний суд російського Ростова-на-Дону продовжив запобіжний захід чотирнадцятьом фігурантам другої сімферопольської справи Хізб ут-Тахрір.

Кіровський районний суд російського Ростова-на-Дону продовжив запобіжний захід чотирнадцятьом фігурантам другої сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір».

Про це повідомляє Крим.Реалії.

Так арешт в СІЗО на місяць продовжили Асану Яниково, Аліма Карімову, Якима Бекірова, Іззетов Абдулаєву і Сеітвелі Сейтабдіеву.

Аналогічне рішення оголосили Жовтневий районний Ростова-на-Дону і Таганрозький міський суди, залишивши під вартою Ерфана Османова та Сейрана Муртазу.

У підконтрольному окупантам РФ Київському районному «суді» Сімферополя, а також «Верховному суді» Криму було продовжено запобіжний захід Сервету Газієву, Енверу Аметову, Шабану Умерову, Тофіку Абдулгазієву, Рустему Шейхалієву, Белялу Аділову і Ескендеру Сулейманову.

Усі засідання, крім одного — в Київському районному «суді» Сімферополя — тривали в закритому режимі.

«Запобіжний захід продовжено на місяць, оскільки в березні буде рік із моменту арешту хлопців. Через місяць справа потрапить у підсудність Ростовського обласного суду. Всі наші підзахисні у виступах посилаються на четверту Женевську конвенцію, а також на міжнародні резолюції, в яких йдеться про окупацію Криму. Вони також звертають увагу суду на те, що є громадянами України», — розповів адвокат Еміль Курбедінов.

За словами Курбедінова, у багатьох фігурантів цієї справи в умовах слідчого ізолятора погіршився стан здоров’я.

«У когось з’явилися проблеми з зубами, у когось — болі в нирках, у когось — у спині. Медичну допомогу в СІЗО надають посередньо. У всіх випадках співробітники слідчого ізолятора відмовляються проводити якісне обстеження», — розповів Курбедінов.

Адвокат також зазначив, що 12 лютого очікується судове засідання щодо продовження запобіжного заходу у відношенні ще одного фігуранта цієї справи — Руслана Сулейманова.

Нагадаємо, 15 листопада у Російській Федерації розпочався суд над 8 фігурантами бахчисарайської «справи Хізб ут-Тахрір». Сьогодні російський Південний окружний військовий суд Ростова-на-Дону почав розгляд справи щодо 8 жителів окупованого Бахчисарая, активістів громадського руху «Кримська солідарність».

Крім того, так званий «Верховний суд» анексованого Криму відхилив апеляції адвокатів двох фігурантів другого сімферопольської «справи Хізб ут-Тахрір» Рези Ізетова та Аліма Карімова. Вони перебуватимуть в СІЗО до 15 лютого 2020 року.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: