Спеціальні речі справи Павла Шеремета. Колонка Леоніда Швеця

Читать на русском
Леонід Швецьполітичний оглядач

Сьогодні, 12 лютого, виповнилося рівно два місяці після знаменитого брифінгу в МВС, коли в присутності президента і генпрокурора керівники Нацполіції та МВС розповіли про грандіозний прорив у справі Павла Шеремета. Нібито вдалося вийти на виконавців замаху, які можуть привести до замовників резонансного вбивства. Справжнім шоком стала причетність до злочину, на думку слідства, волонтерів, ветеранів та діючих військовослужбовців Збройних сил України.

Скандальному викриттю додала розмаху особиста присутність на аваковському заході президента Зеленського в супроводі генерального прокурора. Очевидно, що Володимир Зеленський відтоді сто разів пошкодував, що погодився на запрошення Арсена Борисовича попіаритися на казкових успіхах вітчизняної поліції, але в недавньому інтерв'ю «Інтерфакс-Україна» він віднікується у відповідь на пряме запитання: «Я не шкодую, що прийшов. Але ніяких знаків я тоді не ставив. Я і тоді сказав, що є багато фактів, деякі з них серйозні, деякі слабші... Тому я називав «ймовірні» виконавці, «ймовірні» вбивці, ми ж не можемо говорити, що це були дійсно вбивці до рішення суду. Я був дуже радий, що ми зрушили таку серйозну справу».

І це зрозуміло, що Зеленський не готовий визнавати помилку, тому що тієї миті, коли президент публічно заявить, що його втягнули в нехороше, повинні послідувати очевидні адміністративні висновки стосовно тих, хто втягнув. Він поки до цього не готовий, хоча, схоже, дозріває: «Якщо це неправда в справі Шеремета, якщо суд вирішить, що обвинувачення не обґрунтовано до кінця і не вистачає доказів, то всі правоохоронці, хто займався цим, вони вибачаться, як мінімум. Вони можуть вибачитися, якщо це просто була помилка, а якщо там були якісь спеціальні речі, то вибаченнями не закрити таку справу».

Про те, що в справі є «якісь спеціальні речі», свідчать щонайменше три обставини. Перша, початкова і очевидна: це велика справа особисто Арсена Авакова, покликана довести надзвичайну ефективність і незамінність могутнього міністра і продовжити «тимчасове» перебування на посаді, яку він обіймає з лютого 2014 року, у нескінченно невизначене майбутнє. Це сильно стимулює підлеглих допомогти шефу, а шефа – стимулювати підлеглих. З такого взаємного стимулювання нерідко виходять ті самі «спеціальні речі».

Друга обставина, правильніше, їх велика сукупність, виявилися за минулі два місяці під час судових засідань, які найбільш шкідницьким чином руйнували і без того не дуже струнку структуру справи. Докази неодноразово виявлялися бездоказовими, а ті, що були, не ліпилися один до одного. Розповіді на грудневому брифінгу про те, що в слідства нібито є гори важливої і переконливої інформації, якою поки не можна поділитися з громадськістю, щоб не нашкодити справі, виявилися порожніми балачками. І від засідання до засідання справа стає дедалі «спеціальнішою» і «спеціальнішою».

А третя обставина загалом винятково спеціальна. У МВС, принаймні в його керівництва, схоже, існує глибока впевненість у тому, що за ліквідацією Павла Шеремета стоїть контррозвідка СБУ. Про це заявив в опублікованому особистому листуванні з Василисою Мазурчак, колишнім прессекретарем полку поліції «Дніпро-1» і батальйону «Донбас», глава департаменту комунікацій МВС України Артем Шевченко. Він називає Шеремета «російським агентом» і пише, що «хлопців», тобто нинішніх обвинувачених, «втягнули в мокре» «опера-контри, які накосячили». І все, що потрібно від заарештованих – це розповісти, хто і під яким соусом напоумив їх зробити те, що вони зробили, будучи, вочевидь, використані втемну. Про «робочі» зв'язки підозрюваних із СБУ прямо заявив заступник міністра МВС Антон Геращенко. Куди ця спеціальна нитка може вивести, поки навіть складно уявити, як і наслідки, якщо вдасться по ній пройти до кінця, що геть не факт.

Перерахованих «спеціальних речей» вже досить, щоб зрозуміти, що про жодне закриття справи простим вибаченням не йдеться. Його скандальність із кожним місяцем зростає. За «косяки» силовиків, які ламають долі і життя людей, хтось обов'язково повинен відповісти. Питання, як довго доведеться чекати відповіді і чи влаштує вона тих, хто очікує.

Леонід Швець, спеціально для «Слово і Діло»

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: