Зеленський звільнив Богдана: із чим пов'язана ротація в ОПУ

Читать на русском
Ігор Петренкоексперт МЦПД
Володимир Цибулькополітолог

11 лютого президент підписав указ про звільнення Андрія Богдана і призначення Андрія Єрмака керівником ОПУ. За даними ЗМІ, напередодні з приводу звільнення Богдан розмовляв із президентом Володимиром Зеленським та своїми заступниками. У коментарі «Слово і Діло» експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко припустив, що звільненню сприяла конкуренція між Андрієм Богданом і Андрієм Єрмаком, а політолог Володимир Цибулько зауважив, що Богдан не впорався з роботою на посаді керівника ОПУ.

Політолог, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень (МЦПД) Ігор Петренко розповів, що в команді президента є різні групи впливу, можливо, зіграла свою роль певна конкуренція між Богданом і помічником Зеленського Андрієм Єрмаком.

Ігор Петренко також не виключив, що Богдан розраховував отримати більше впливу на Кабмін, можливо, хотів курирувати Кабінет міністрів.

Однак, експерт Міжнародного центру перспективних досліджень висловив сумніви з приводу того, що Богдан після відставки буде зовсім відсторонений від справ у Офісі президента.

За словами експерта, Зеленський вважає за краще працювати з перевіреними людьми, навіть якщо вони припускаються помилок, президент схильний давати другий шанс. До того ж, не виключено, що президент може почуватися вдячним, враховуючи результати виборів.

«Якщо ротація в ОПУ – це можливий варіант, то відсторонення Андрія Богдана – зовсім сумнівний. Можливо, Богдана призначать у РНБО або на якусь іншу посаду. В оточенні Зеленського він все одно залишиться. Президент обрав тактику малих кроків і малих змін», – прокоментував Ігор Петренко.

У свою чергу, політолог Володимир Цибулько додав, що наразі відставка Богдана – навряд чи свідоцтво розколу в команді. Монобольшість ще є і залежить від Зеленського, уточнив він.

«Поки результати соціально-економічної діяльності уряду і більшості масово не збурили суспільство, будуть експлуатувати схему, поки вона себе не вичерпає», – пояснив експерт. Політолог припустив, що звільнення Андрія Богдана пов'язано з його провальною роботою в ОПУ.

Восьмий місяць роботи Офісу президента: як команда Зеленського виконує обіцянкиЗ початку роботи ОПУ його керівництво дало 59 обіцянок. Протягом восьмого місяця Юлія Ковалів дала дві нові обіцянки щодо транзиту газу.

«Повністю втрачена міжнародна ініціатива. Якщо це парафія Єрмака – це одне. Але реальна комунікація з виборцем, з суспільством також втрачена», – констатував політолог.

На думку Цибулька, Офіс президента під керівництвом Богдана здебільшого тільки інтригував. Однак ці інтриги були тільки в інтересах близького оточення президента. В інтересах громадян фактично ніхто нічого не робив, пояснив експерт.

На його думку, Зеленський потрапив у пастку – став залежним від близького оточення.

«Склалося враження, що країна живе своїм життям, а ОПУ і президент – своїм, і це життя ніяк не пов'язане з інтересами громадян», – поділився думкою політолог.

Також експерт зауважив, що відставка Богдана нічого принципово не змінює.

«Зеленський і спосіб мислення його оточення дуже далекий від державних масштабів. Здається, що є якийсь патологічний страх перед функціональними результативними чиновниками, які пов'язані з попередньою владою. Заперечуючи професіоналізм, вони приречені на поразку», – прокоментував Володимир Цибулько.

Нагадаємо, «Слово і Діло» продовжує відстежувати виконання обіцянок президентом України Володимиром Зеленським та його командою. За вісім місяців роботи керівники Офісу президента України виконали 21 обіцянку, провалили – 5, на стадії реалізації перебувають 33 обіцянки.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: