Відставки та ротація: що чекає на Кабмін Гончарука

Читать на русском
Тарас Загороднійполіттехнолог
Костянтин Бондаренкополітолог

В Офісі президента розпочалися співбесіди з кандидатами на посади міністрів і віцепрем'єрів, які повинні увійти в уряд. «Ми продовжуємо вести практику посилення уряду. Зараз підбираються ще нові кадри, щоб посилити кілька напрямів як соціальних, так і економічних», – заявив Володимир Зеленський у коментарі журналістам під час відвідування ЦНАП у Києві. «Слово і Діло» поцікавилося в експертів, які перетворення чекають на Кабінет міністрів України і кого з міністрів можуть замінити.

У коментарі «Слово і Діло» політтехнолог Тарас Загородній припустив, що Кабмін Гончарука під час третьої сесії можуть переформатувати.

Політтехнолог не виключив, що прем'єр-міністр Олексій Гончарук може піти у відставку. Наразі це питання часу.

«На жаль, і прем'єр, і економічний блок не здатні керувати економікою. Цих людей пустили для того, щоб обслуговувати інтереси спекулянтів. Як відбуваються економічні процеси, як ними керувати і що потрібно робити, їх не цікавить. Це навіть не рівень середньої компетенції», – прокоментував Тарас Загородній.

На думку експерта, найближчим часом в ОПУ можуть провести ротацію кількох людей.

«Олексій Гончарук може бути непоганою людиною, але його рівень – середній юрист якоїсь непоганої юридичної компанії. З ним доведеться прощатися. Щодо міністра економіки, міністра фінансів і представників НБУ дуже багато питань», – наголосив політтехнолог.

Експерт висловив переконання, що в ОПУ можуть знайти більш ефективних людей, які будуть управляти економікою.

«Плівки Гончарука» доводять, що в Зеленського є сильна група радників, яка розповідає йому про реальний стан економіки, реальні дії», – зауважив Загородній.

Доручення Зеленського: як міністри та нардепи впоралися із завданнямиДва доручення Володимира Зеленського повинні були виконати до 1 лютого. Завдання виконані лише частково.

За словами політтехнолога, головна проблема Зеленського навіть не Кабмін, а Національний банк.

«Представники НБУ зараз обслуговують інтереси спекулянтів, а не національної економіки. Їх потрібно розігнати», – висловив переконання експерт.

На його думку, також під ударом міністр культури, молоді та спорту Володимир Бородянський через токсичність законопроекту про дезінформацію.

Керівник Фонду «Українська політика» Кость Бондаренко акцентував, що на сьогоднішній день склалася дійсно складна ситуація в Кабміні – під загрозою звільнення всі міністри.

Політолог підкреслив, що жоден із міністрів не може похвалитися якимись досягненнями на своєму посту, тому всі міністри в підвішеному стані.

«Ніхто не може почуватися впевнено і спокійно в кріслі, у тому числі прем'єр-міністр, з огляду на спектакль за його участю раніше», – прокоментував політолог.

З іншого боку, він нагадав, що в уряду є імунітет на рік, ухвалено програму дій уряду, тому повністю відправити у відставку уряд протягом року неможливо.

Нагадаємо, напередодні Верховна рада призначила Дениса Шмигаля віцепрем'єр-міністром – міністром розвитку громад і територій. Перед цим Рада проголосувала за звільнення Олени Бабак із посади міністра розвитку громад і територій. Більше про голосування – за посиланням.

«Слово і Діло» писало, що Бабак на посаді міністра розвитку громад і територій виконала 8% обіцянок.

Повне інтерв'ю з Тимофієм Миловановим читайте на нашому сайті.

Також «Слово і Діло» дізналося, як міністри та нардепи впоралися із завданнями Зеленського.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: