Бабак на посаді міністра розвитку громад і територій виконала 8 % обіцянок

Читать на русском

Верховна рада України звільнила Олену Бабак з посади міністра розвитку громад і територій. Нагадаємо, що Бабак написала заяву про звільнення за власним бажанням у середині січня. «Слово і Діло» подивилося, як Олена Бабак виконувала обіцянки на посаді міністра.

Міністром розвитку громад та територій України Олена Бабак була з 29 серпня 2019 до 4 лютого 2020 року. За цей період вона виконала 4 обіцянки (8%), провалила – 3 поточні та 34 – з програми уряду. Cтатус ще 7 обіцянок наразі визначається, оскільки «Слово і Діло» ще не отримало відповіді на інформаційні запити.

Впоралась пані міністр із обіцянкою, що Мінрегіон у 2019 році розробить проєкт закону щодо регулювання питання довгобудів. 16 грудня 2019 року Мінрегіоном було опубліковано проєкт закону «Про особливості врегулювання добудови проблемних об’єктів житлового будівництва». Ця законодавча ініціатива повинна врегулювати проблеми довгобудів. Передбачається створити вичерпний перелік проблемних об'єктів житлового будівництва та визначити комунальні підприємства, які будуть виконувати функції замовників завершення будівництва таких об'єктів.

Ще одну обіцянку Бабак виконала трохи більше як за два місці – перевести в автоматизовані режими окремі дозвільні процедури Державної архітектурно-будівельної інспекції (ДАБІ). 24 грудня 2019 року був запущений електронний кабінет забудовника, де можна отримати послуги щодо будівельних робіт, зокрема дозволи від Державної архітектурно-будівельної інспекції.

Вдалося Бабак реалізувати програмну обіцянку уряду – послідовно продовжувати політику створення спроможних громад, передаючи на місця ресурси, повноваження та відповідальність за їх реалізацію. На початку грудня 2019 року Рада ухвалила, а 18 грудня президент підписав відповідний урядовий законопроект, що спрощує процедуру затвердження перспективних планів формування громад. Станом на початок 2020 року формуються нові об'єднані територіальні громади, які отримують ресурси, повноваження та відповідальність.

Не вдалося Бабак збільшити фінансування програм купівлі житла. Відповідно до додатків Державного бюджету на 2019 рік на будівництво (придбання) доступного житла було виділено 400 мільйонів гривень. На кредити для отримання житла було виділено понад 100 мільйонів гривень. На 2020 рік відповідно до додатків головного фінансового документа України, який був ухвалений 14 листопада 2019 року, на будівництво (придбання) доступного житла було виділено лише 100 мільйонів гривень, а на кредитні програми купівлі житла – понад 90 мільйонів гривень.

Провалила міністр обіцянку, що префекти будуть контролювати діяльність органів місцевого самоврядування. На питання журналіста, чи будуть існувати обласні та районі державні адміністрації, міністр відповіла: «Префектури, безумовно, будуть. У них будуть свої функції: функції нагляду, контролю за діяльністю органів місцевого самоврядування в частині дотримання законності рішень, законодавства і також будуть певні функції за сферами послуг».

Невідкладний президентський законопроект про децентралізацію влади, за яким мав бути сформований інститут префекта, був відтермінований 17 січня 2020 року. Себто префекти ще не почали працювати в громадах.

Раніше ми писали, що перед звільненням Олена Бабак, виступаючи з трибуни ВР, заявила про тиск на неї та анонсувала зміни в будівельній галузі.

Також ми подивились, як голосували нардепи за звільнення Бабак.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ У GOOGLE NEWS

та стежте за останніми новинами та аналітикою від «Слово і діло»
Поділитися: