Скорочення депутатів до 300: чи потрібно та в чиїх це інтересах

Читать на русском
Дмитро Купираполітолог
Олексій Якубінполітолог

**Спікер Верховної ради Дмитро Разумков повідомив, що парламент розгляне питання про скорочення кількості депутатів з 450 до 300 на першому пленарному тижні третьої сесії. Йдеться про законопроект президента Володимира Зеленського №1017. В експертному колі немає єдиної думки щодо цього питання. У коментарі «Слово і Діло» політичний аналітик Дмитро Купира підкреслив, що зараз найоптимальніший час для схвалення такого рішення, а політолог Олексій Якубін висловив побоювання з приводу того, що скорочення депутатів призведе до недопредставництва.

За словами Дмитра Купири, якщо такого рішення в парламенті не буде зараз, то його вже не ухвалять ніколи.

Аналітик пояснив, що поки ще можна говорити про монобільшість та певну єдність серед СН. Крім того, авторитетність президента України Володимира Зеленського для «слуг народу» зберігається. Отже, є шанси, що голосування буде успішним, припустив експерт.

«Іншого варіанту просто немає. Або зараз, або вже ніколи», – додав він.

Крім того, політичний аналітик нагадав, що норма в 300 депутатів буде дієвою вже для наступного скликання, тобто це скликання допрацює в повноцінному складі.

«Інше питання – чи зможе цей парламент утримати довіру суспільства, щоб повністю відпрацювати свою каденцію? Чи будуть дострокові вибори?», – підкреслив Дмитро Купира.

Політолог Олексій Якубін критично оцінив ідею, оскільки передбачає, що це призведе до недопредставництва. Він нагадав, що у Франції працює понад 800 депутатів. У Британії, Німеччині та деяких країнах ЄС кількість депутатів перевищує 450.

«Логіка така: 10 депутатів на 1 млн населення. У нас на 100 тисяч осіб – один депутат», – уточнив політолог.

Зеленський пропонує скоротити кількість нардепів: скільки депутатів у інших країнахВолодимир Зеленський пропонує зменшити конституційний склад Ради. Дивимося на практику інших країн.

На його думку, ініціатива скорочення кількості нардепів може бути вигідна тільки таємним впливовим групам, які стоять за парламентом.

«Мотивація така: чим менше депутатів, тим простіше їх контролювати», – підкреслив Якубін.

Він зазначив, що, судячи з того, як працювали фінансово-промислові групи з минулими скликаннями, мотивація саме така.

«Кожен депутат – це певний ресурс, тіньові каси. Менше депутатів, менше проблем», – акцентував політолог.

Резюмуючи, він зазначив, що з точки зору суспільного інтересу ніякої економії від скорочення кількості нардепів населення не отримає.

Раніше «Слово і Діло» з'ясувало, скільки депутатів у інших країнах. Деталі – на інфографіці.

Також читайте, як міністри і нардепи впоралися із завданнями Зеленського.

Детальніше про те, за що фракції і групи готові голосувати 4-7 лютого, у нашому огляді.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: