Погоджувальна рада: за що фракції та групи готові голосувати 4-7 лютого

Читать на русском

Завтра, 4 лютого, стартує робота третьої сесії Верховної ради. У планах у народних депутатів розглянути, зокрема, земельну реформу, легалізацію грального бізнесу і скорочення кількості парламентаріїв. Про що сьогодні йшлося на Погоджувальній раді – в матеріалі «Слово і Діло».

На початку Погоджувальної ради спікер Дмитро Разумков повідомив, що за другу сесію Рада розглянула 463 законопроекти і ухвалила 158 законів. Віцеспікер Руслан Стефанчук, у свою чергу, окреслив план роботи на третю сесію: основні інституційні законопроекти, внесення змін до чинних законодавчих актів, блок ратифікації, «вичищення законодавчого сміття» (очистити законодавче поле від документів, які вже не актуальні або не застосовуються). «Для того, щоб відкрити наш світ законодавства для людей і тих інвесторів, які хочуть прийти в Україну, ми визначимо перелік законів, які будуть мати офіційний переклад на англійську мову і відповідну аутентифікацію Міністерства закордонних справ України», – додав він.

Також Стефанчук анонсував, що найближчим часом на розгляд буде винесено законопроект про референдум.

Фракція «Слуга народу» висловила надію, що Рада на цій сесії поставить крапку в питанні земельної реформи. Олександр Корнієнко також сказав, що Офіс президента, уряд і фракції повинні провести необхідні консультації, щоб вийти на фінальний варіант законопроекту про децентралізацію. Крім того, «слуги» запросили на годину запитань до уряду прем'єр-міністра Олексія Гончарука, щоб він розповів про ситуацію з платіжками за газ і тепло.

Група «За майбутнє» підтримала ідею запросити в Раду для виступу Гончарука. «Але через те, що прем'єр-міністр України проігнорував парламент під час своєї так званої фейкової відставки, прийшовши-пішовши і не відповівши на питання щодо диких зарплат топчиновників, ми вимагаємо присутності прем'єр-міністра в п'ятницю на годині уряду і відповідей на ці питання», – зазначив Тарас Батенко. Також група проти зменшення кількості нардепів до 300 і розкритикувала законопроект про дезінформацію, який запропонував міністр культури Володимир Бородянський.

Юрій Бойко на Погоджувальній раді назвав стан української економіки катастрофічним і повідомив, що «Опозиційна платформа» зареєструвала постанову «Про визнання такою, що втратила чинність, постанови Верховної ради України від 4 жовтня 2019 № 188-их «Про програму діяльності Кабінету міністрів України».

«Європейська солідарність» зареєструвала в Раді законопроект «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України (щодо впорядкування умов грошового забезпечення окремих категорій осіб)», щоб врегулювати питання із зарплатами топчиновників в Україні.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» підбило підсумки другої сесії парламенту. Ми порахували, скільки обіцянок виконали народні депутати і партії, а також з'ясували, хто з нардепів був найактивнішим протягом сесії.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: