Зеленський пропонує скоротити кількість нардепів: скільки депутатів у інших країнах

Читать на русском

Верховна рада дев'ятого скликання має намір скоротити кількість народних депутатів. Президент Володимир Зеленський 29 серпня зареєстрував проект внесення змін до Конституції щодо зменшення конституційного складу парламенту і закріплення пропорційної виборчої системи. Тексту ініціативи поки немає, але раніше обговорювалося, що кількість нардепів хочуть скоротити з 450 до 300. З огляду на те, що у Зеленського тепер є своя більшість, зміни, напевно, ухвалять, і багаторічні обіцянки політиків, нарешті, втіляться в життя. Поки «Слово і Діло» подивилося, скільки членів парламенту в інших країнах.

450 депутатів — це ще не межа для одного парламенту. У двопалатному парламенті Франції — 898 депутатів: 321 — у верхній палаті і 577 — в нижній. У Німеччині парламент також складається з двох палат. У верхній 69 членів, в нижній — 631, всього — 700 депутатів.

В однопалатному парламенті Туреччини 600 депутатів, в двох палатах парламенту Польщі — 560 (100 чоловік у верхній і 460 — в нижній). Більше, ніж в Україні, парламентаріїв також в США (535) і Південно-Африканській Республіці (490).

Компактний однопалатний парламент із 100 депутатів працює в Латвії, трохи більше — 120 депутатів — в Ізраїлі. У Білорусі, хоча законодавчий орган складається з двох палат, нараховується 174 парламентарії.

Нагадаємо, «Слово і Діло» проаналізувало особливості виборчої системи в інших країнах.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ПІДПИСУЙТЕСЬ НА НАШ YOUTUBE КАНАЛ

та дивіться першими нові відео від «Слово і діло»
Поділитися: