У Раді в січні було зареєстровано 128 законопроектів

Читать на русском

Турборежим у Верховній раді закінчився. Протягом січня в парламенті було зареєстровано 128 законопроектів (для порівняння у жовтні їх було 164). Серед законодавчих ініціатив, що потрапили до Ради, 6 належать президенту України, 18 – Кабінету Міністрів і 104 – народним депутатам. «Слово і Діло» проаналізувало, хто активніше від усіх займався законотворчою діяльністю протягом минулого місяця.

Поки що пальма першості досі належить фракції «Слуга народу», члени якої долучилися до розробок 69 проєктів законів. Лідерами січня стали Сергій Гривко (9 законопроектів), Павло Сушко (7) і по 6 законодавчих ініціатив на рахунку Дмитра Наталухи, Вадима Струневича, Роксани Підласої та Зіновія Андрійовича.

Представники фракції «ОПЗЖ» розробили та подали до парламенту 25 проєктів законів. Найбільше ініціатив на рахунку Наталії Королевської (10) та Юрія Солода (10). Володимир Мороз став співавтором 9 законопроектів, Віталій Борт – 8, Валерій Гнатенко – 7.

Третє місце за кількістю поданих законодавчих ініціатив у січні посіла фракція «Батьківщина» – 18 проєктів законів. Лідерами минулого місяця стали Михайло Волинець (4), та по 3 законопроекти підготували Юлія Тимошенко, Сергій Соболєв, Сергій Власенко, Костянтин Бондарєв, Михайло Цимбалюк, Володимир Кабаченко.

Одним із найбільш дискусійних законопроектів Кабміну стала ініціатива Міністерства культури щодо роботи медіа, яку прозвали законом про дезінформацію. Моніторингова місія ООН з прав людини розкритикувала законопроект, зауваживши, що він «не відповідає міжнародним стандартам прав людини, може підривати свободу ЗМІ і призвести до самоцензури».

Активно обговорюється в суспільстві законопроект нардепа від «ЄС» Олексія Гончаренка щодо заборони в школах користування мобільними телефонами. Зараз на рівні адміністрації школи можна вирішити, чи здавати дітям свої гаджети під час уроків, маючи можливість користуватися ними на перерві.

Нардеп від «Слуги народу» Олександр Дубінський подав два законопроекти про зниження ПДВ та запровадження прогресивної шкали податку на доходи фізичних осіб. Згідно із законопроектом люди, які отримують найбільший прибуток, мають платити найбільші податки з нього. Чи буде економічний ефект від нового оподаткування, ми розбирались з експертом.

Раніше «Слово і Діло» підрахувало, скільки українці платять за кожний ухвалений Верховною радою закон.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: