«Вічні» обіцянки українських політиків

Читать на русском

В Україні змінюються представники влади, але не їхні обіцянки. Багато років народні депутати кількох каденцій обіцяли скасувати недоторканність (і нарешті виконали зобов'язання), столичні мери понад 10 років обіцяють побудувати метро на Троєщину, прем'єр-міністри – відремонтувати лікарню «Охматдит». «Слово і Діло» вирішило зібрати «вічні» обіцянки політиків, які ніяк не можуть виконати.

Одна з найбільш довгограючих тем – запуск метро на Троєщину. Будівництво гілки обіцяв почати у вересні 2006 року мер Олександр Омельченко. Тоді розробку проєкту Подільсько-Вигурівської лінії метро оцінили в 68 млн грн. До 2020 року збиралися побудувати 13 станцій. За пару років естафету з цією обіцянкою перехопив Леонід Черновецький: він навіть підписав розпорядження про затвердження проєкту будівництва нових ліній метро. З'явитися вони повинні були до 2011 року.

Потім тема з метро на Троєщину перейшла на новий рівень – обіцянку дав уже прем'єр-міністр Микола Азаров. Будівництво повинні були почати взимку 2013 року, але відтермінували через політичну ситуацію в країні. Пізніше метро на Троєщину обіцяв Олександр Попов і знову Омельченко (в передвиборчій програмі на виборах мера Києва).

Віталій Кличко збирався побудувати метро до 2019 року. Проте вже в 2016 році в міській адміністрації призупинили плани з розвитку Подільсько-Вигурівської лінії. Тепер чекаємо на цю обіцянку в програмах кандидатів на пост мера Києва, вибори восени. До речі, такою ж «безсмертною» для київської влади є обіцянка побудувати Подільсько-Воскресенський міст, раніше ми докладно розповіли про його історію.

Прем'єр-міністр Олексій Гончарук, міністр охорони здоров'я Зоряна Скалецька і заступник керівника Офісу президента Юлія Ковалів цьогоріч обіцяли запустити лікувально-діагностичний комплекс лікарні «Охматдит». Зробити це до кінця 2018-го обіцяв прем'єр Володимир Гройсман, а потім він переніс виконання обіцянки на 2019 рік, але і це не допомогло – будівництво триває досі. Микола Азаров обіцяв завершення реконструкції «Охматдиту» в 2013 році, проте проєкт не отримав своєчасного фінансування.

Президент України Володимир Зеленський у своїй передвиборчій програмі згадав обіцянку Миколи Азарова – відновити аеропорти в кожному обласному центрі. В Азарова на реалізацію обіцяного було тільки пару років, а в Зеленського – попереду ще п'ять, тож шансів більше.

Кілька років в Україні не можуть провести реконструкцію Бортницької станції аерації. Глава Київської адміністрації Олександр Попов обіцяв знайти інвестора наприкінці 2013 – початку 2014 року. Але був звільнений з посади і обіцянку провалив. Перший віцепрем'єр-міністр Віталій Ярема твердо заявляв, що реконструкцію станції почнуть у вересні 2014-го. Але коли підійшов термін, ще не був підписаний відповідний договір про фінансування з урядом Японії.

Віталій Кличко в жовтні 2015 року назвав новий термін реконструкції – протягом трьох років. На початку 2017-го на БСА починалися основні технічні роботи. Але кінець терміну – червень 2022 року, а це значно виходить за обіцяні Кличком терміни. На виборах-2019 мажоритарники Максим Перебийніс і Сергій Швець пообіцяли сприяти вирішенню проблеми Бортницької станції аерації та домагатися її реконструкції. А в жовтні Володимир Зеленський запевнив, що невдовзі для реалізації проєкту буде підписаний новий кредитний договір.

Непроста тема в регіонах – будівництво сміттєпереробних заводів. Мери Чернігова – Олександр Соколов та Владислав Атрошенко – у 2012 і 2015 роках відповідно обіцяли побудувати такий завод у місті. Соколов свою обіцянку провалив, Атрошенко, судячи з усього, йде до того ж: торік він заявив, що проєкт можна буде реалізувати лише за умови змін у законодавстві. Аналогічна ситуація у Львівській області: побудувати там сміттєпереробний завод обіцяли Михайло Цимбалюк (голова ОДА) нардеп Олег Синютка, мер Львова Андрій Садовий.

Нагадаємо, раніше «Слово і Діло» зібрало найдорожчі обіцянки української влади.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: